Solna först ut när Norrvatten förnyar tekniken

Den nya tekniken är miljövänligare och tids- och kostnadseffektivare än andra metoder.
Den nya tekniken är miljövänligare och tids- och kostnadseffektivare än andra metoder.
Med hjälp av en ny schaktfri teknik ska NCC förnya delar av Norrvattens ledningsnät. Solna och Danderyd är först ut.

Norrvatten har slutit ett sjuårigt ramavtal med byggföretaget NCC om att införa en ny teknik vid kommande renoveringar av vattennätet.

Syftet är att förnya gamla ledningar utan att behöva gräva upp gator, bebyggd miljö eller orörd natur. I stället ska en effektivare, miljövänligare och mer ekonomiskt hållbar metod användas.

– Att gräva upp och byta ut gamla ledningar som ofta ligger i gatumiljö kostar för det första väldigt mycket men skapar även stora störningar för trafik och de boende och har dessutom en onödig negativ påverkan på klimatet i form av koldioxidutsläpp. Denna teknik är ett bra komplement till de schaktfria tekniker vi idag använder, säger Simon Åkerlund, affärsutvecklare på NCC.

Så går det till

Den nya tekniken är en av flera metoder inom schaktfritt ledningsbyggande och utförs genom att ett flexibelt glasfiberfoder förs in i den befintliga ledningen med hjälp av tryckluft. Glasfiberfodret härdas med UV-ljus och bildar en tunn men stark ledning. Livslängden är densamma som vid utbyte till nya rör.

Mer förenklat kan man säga att en ny ledning läggs inuti den gamla, med minimala grävarbeten. Tekniken är ny för vattenledningar i Sverige, men används redan i länder som USA, Tyskland och Norge.

– Vårt ledningsnät är i behov av renovering och tack vare ny teknik som kompletterar befintliga lösningar kan vi genomföra det arbetet effektivt med endast en liten miljöpåverkan, säger Johan Wallberg, avdelningschef, Norrvatten, i ett pressmeddelande.

Glasfiberfodret stärks upp med UV-ljus. Foto: Saertex multicom

Första projektet i Solna

2017 testade NCC tekniken i Botkyrka med lyckat resultat. Nu under våren kommer metoden att användas i ett första projekt i Solna och därefter under försommaren i Mörby i Danderyd.

Simon Åkerlund berättar att om arbetet i Mörby hade utförts på traditionellt vis hade delar av E18 behövts grävas upp, vilket man nu slipper med den nya tekniken.

Om allt går som det ska kommer fler av Norrvattens ledningar att förnyas på samma sätt.

– Man ska komma ihåg att det är en ny teknik, men går det som vi vill kommer det vara ett mycket starkt alternativ till befintliga lösningar för förnyelse av vattenledningar, säger Simon Åkerlund.

Fakta

Norrvatten

Norrvatten producerar och distribuerar dricksvatten till drygt 600 000 människor i 14 kommuner norr om Stockholm, flera stora sjukhus och Arlanda flygplats.

Kommunerna som får sitt vatten från Norrvatten är: Danderyd, Järfälla, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna.

Totalt har Norrvatten 32 mil vattenledningar.

Källa: Norrvatten