Nosade upp tjuvgömma

Tjuvarna gömde stöldgodset i ett stall och flydde genom skogen.

Men polishunden Homer hann ikapp – och nosade sig fram till gärningsmännens gömma.

– Han förtjänar en hel näve godis, säger villaägaren Daniel.

Det var under natten mot förra lördagen som de två inbrottstjuvarna härjade i Bro. Innan de bröt sig in i en villa i Sandhagen gjordes inbrottsförsök på flera adresser i närheten.

Vid 04-tiden på natten kom larmet om villainbrottet. De två gärningsmännen hade utlöst ett inbrottslarm och fångades på övervakningsbilder när de plockade på sig elektronik, ett samurajsvärd och kläder i huset. Kort därefter var 2-åriga Homer från Stockholmspolisens hundenhet på plats.

– Vi visste att de hade flytt ut på baksidan så jag satte Homer i spårarbete. Han hittade ganska omgående ett spår som gick rakt in i skogen. Sedan var det bara att hänga på, säger hundföraren Fredrik, som inte vill ha med sitt fullständiga namn.

Jakten gick rakt in i den becksvarta skogen. Spåret var färskt och snön gjorde att Homer kunde se hur tjuvarna rört sig.

– Jag sprang på så gott det gick och manövrerade mellan grenarna för att inte peta ut ögonen. Det gick väldigt fort.

Vid en stallbyggnad, några hundra meter bort, såg han skuggor röra sig. Fredrik misstänkte att det var gärningsmännen och ropade för att få deras uppmärksamhet.

Men tjuvarna flydde ut genom ett fönster och vidare över ett öppet fält.

Homer satte av – i ännu högre fart – och hann snart i fatt en av gärningsmännen, som kunde gripas på plats. Samtidigt försvann den andre in i ett villaområde.

– Det var fortfarande bra förhållanden för att spåra så jag satte Homer i arbete igen. Vid det här laget var han inställd på vad som skulle ske.

Gärningsmannen hittades –gömd på en veranda – och fördes till polisstationen för förhör.

Men Homer var inte färdig. Han sprang raka vägen till stallbyggnaden – och satte tassarna på fönstret. Tjuvgömman var lokaliserad.

– Han lade sig ned vid ett av föremålen och viftade våldsamt på svansen och stirrade rakt på mig. Vid det här läget var han ganska överladdad. Det här är det bästa som kan hända i en polishunds värld, säger Fredrik.

Gladare än Homer är ändå villaägaren Daniel. Tack vare Homer får han tillbaka de saker som tjuvarna stal från hans hem. Lokaltidningen Mitt i var med när de båda träffades för första gången.

– Det är helt fantastiskt. Jag tycker att han förtjänar en hel näve med godis, säger han.

”Homer är en idealisk polishund om du frågar mig. När vi är ute på jobb är han väldigt fokuserad och bryr sig inte om andra människor eller hundar. Hemma är han som en liten snäll dunboll”, säger hundföraren Fredrik, vid Stockholmspolisens hundenhet.

Fakta

Hundar räddade 36 personer

Under 2014 hade Stockholmspolisens hundenhet 5 350 uppdrag. Resultaten:

784 gripna/omhändertagna personer.

36 räddade/återfunna.

3 funna avlidna personer.

168 vapen/vapendelar/ammunition i beslag (varav 10 kompletta skjutvapen).

251 narkotikabeslag (cirka 41,6 kilo).

Cirka 300 000 kronor i beslag.

Källa: Polisen