ANNONS

Här är notan du betalar – för falsklarm

Falsklarm kan kosta lika mycket som en chefslön (Arkivbild)
Falsklarm kan kosta lika mycket som en chefslön (Arkivbild)
De åker ut i onödan.
Det kan kosta lika mycket som en chefslön.
Och kanske framförallt – du betalar. Varje gång.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Nacka har tagit reda på vad en räddningsinsats som kräver brandkårens, polisens och ambulansens insats kostar, med anledning av tisdagens larm på Skurubron, ett larm som visade sig vara ett falsklarm.

Ett filmteam höll på med en filminspelning som skedde under kontrollerade former. Polis och brandkår hade inte fått information om inspelningen.

Dagliga anmälningar

Brandkåren får dagligen anmälningar från allmänheten om händelser som allmänheten uppfattar som spektakulära. Det sade Ludwig Tejler, operativ chef på brandförsvaret i Stockholm, när Mitt i intervjuade honom i tisdags med anledning av utryckningen till Skurubron.

– Det blir så i en storstad där många kan se en händelse, sade Ludwig Tejler.

Samtidigt påpekade Ludwig Tejler att det är bra att allmänheten hör av sig när de ser något som de uppfattar som en nödsituation. I det här fallet orsakade utryckningen till Skurubron enligt Tejler inte att brandkåren tvingades avstå från någon annan akut utryckning.

Schablonkostnad

Mitt i har med anledning av utryckningen till Skurubron kontaktat polisen, brandkåren och ambulanssjukvården, för att ta reda på schablonkostnaden för att skicka ut blåljus på en räddningsinsats.

Kostnaden, som går på skattsedeln och som landets skattebetalare i slutänden står för, visar sig inte vara obetydlig. Som mest kan en utryckning kosta som en chefslön.

ANNONS

Lägst kostnad har polisen. För varje påbörjad timme som en polis krävs för en insats kostar detta 920 kronor. Till det ska läggas fyra kronor per påbörjad kilometer, om poliserna åker polisbil.

I det här aktuella fallet skulle polisens insatskostnad lågt räknat landa på 1 840 kronor, givet att det var två poliser som ryckte ut och körde en polisbil. Mitt i har då inte räknat in kilometerkostnaden, hur långt från Skurubron patrullen befann sig när larmet kom har tidningen inte kännedom om.

Relativ billig

Näst lägst kostnad för en utryckning har ambulansen. Enligt landstinget kostar ett ambulansuppdrag cirka 2 900 kronor.

Högst utryckningskostnad har brandkåren.

Brandkåren har två sätt  att räkna på. Dels kan brandkåren dela den samlade kostnaden med antalet insatser, då blir summan 36 500 kronor.

Dels kan brandkåren slå ihop timkostnaden för brandbilen med lönekostnaden för brandmännen, normalt deltar fem brandmän vid en räddningsinsats, och då landar timkostnaden på 16 270 kronor.

Enligt ovan beräkningar kostar en blåljusutryckning mellan 21 010 och 41 240 kronor, oavsett om det handlar om falsklarm eller skarpt larm .

En chef har 44 250 kronor i snittlön enligt fackförbundet Ledarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.