ANNONS

Notan för renovering av Sergel: 1,5 miljarder

Notan efter renoveringen: 1,5 miljarder.
Notan efter renoveringen: 1,5 miljarder.
Efter år av trafikstrul i city lider Sergelrenoveringen mot sitt slut.
Nu står det klart vad bygget kostat: svindlande 1,5 miljarder.
ANNONS

Tätskiktsrenoveringen av Sergels torg har pågått i fyra år. 28 000 kvadratmeter av marken har frästs bort, nytt tätskikt har installerats och spårkroppar till SL:s spårväg City har monterats.

I projektet ingår också en upprustning av Soltorget.

Dyrt projekt

Nu har renoveringen fått ett slutdatum: 30 juni 2018.

I en ny lägesrapport skriver trafikkontoret om det omfattande arbetet, som kommer kosta sammanlagt 1,5 miljarder kronor.

– När man gör detta förlänger man livstiden för konstruktioner som stått i mellan 40-50 år. Det blir nästan som att bygga nytt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Än kvarstår en hel del arbeten. Området kring Sergelrondellen kommer att återställas till mars 2018 och spårväg City till Klarabergsgatan väntas vara på plats till sista juli 2018. 

– Spårväg city ska bygga perrongerna och det kommer att bli rörigt på Klarabergsgatan under en period. Å andra sidan kommer det att bli fantastiskt fint när det är klart, säger Daniel Helldén (MP).

Diskussioner om förlängd spårväg

Enligt Helldén pågår det fortfarande diskussioner om att dra spårvägen vidare till Norra Djurgårdsstaden och Lidingö.

– Lidingö var inne på att prioritera tunnelbana, men släppte det efter Sverigeförhandlingen. Dessutom är Norra Djurgårdsstaden och Värtaområdet dimensionerat för spårväg. Det skulle bli väldigt mycket busstrafik om vi skulle dra stombussar dit. Det är tveksamt om staden skulle mäkta med det, säger han.

ANNONS

– Jag tror inte att Norra Djurgårdsstaden skulle fungera på ett vettigt sätt utan spårvägen.

Är det verkligen nödvändigt med en en spårväg mitt i city?

– Ja. Djurgården är ett Sveriges största besöksmål och spårvägen kommer att underlätta otroligt för de som ska ta sig dit, säger Daniel Helldén (MP).

ANNONS