Nova stängs ner i en vecka

Stängt igen.
Stängt igen.
Kommunen stänger återigen ner Nova Ungdomens Hus.
Bedömningen är att verksamheten inte är trygg.
Oro, stök och droger är några av de problem som förekommit.

I går, måndag, fattade kommunen beslut om att verksamheten på Nova i Vallentuna måste stängas ner i en vecka. I ett pressmeddelande som gick ut på kvällen skriver de att ”Vallentuna kommuns fritidsgårdar finns till för att vara trygga miljöer för sammanhang där ungdomar kan utvecklas och växa” och att ”fritidsförvaltningen bedömer att NOVA Ungdomens hus inte kan erbjuda detta. Därför stänger verksamheten i en vecka för att utvärdera, analysera och omvärldsbevaka. Måndagen den 16 april öppnar verksamheten igen.”

Vad exakt som hänt är svårt att få svar på.

– Vi har en situation som uppstått och den är inte unik för Nova, säger Petri Peltonen, chef fritidsförvaltningen. Men det är oroligt och stökigt och det finns droger. När vi märker att det kommer in nya grupper med ungdomar och vi inte har koll på situationen måste vi bryta. I kväll är det öppet på Club Cosmos. Under tiden pratar vi med polisen och socialtjänst om hur vi kan göra det här bättre. Det här är inte en specifik Novasituation. En stor del av det här handlar om arbetsmiljön.

Det är inte första gången som Nova stänger. För ett år sedan vidtogs samma åtgärd efter att bråk bland ungdomarna lett till att en anställd fick en fraktur i handen. Samma sak hände i december 2016.

– Det har varit situationer, ja. Men det här är inte en specifik Novasituation. Vi har haft problem absolut. Vi har jobbat med det och det har blivit lugnare.

Men nu är det inte det?

– Nej, exakt. Men som jag sa har det kommit en ny grupp med ungdomar. Vi har ungdomar där det inte fungerar även om jag inte tänker peka ut vilka de är.

Personalen sitter just nu i möte med sin chef, Torsten ”Tummen” Scott.

– De ser över sina rutiner och om de saknar något i sina arbetsmetoder, säger Petri Peltonen. Om ungdomar mår dåligt är det socialtjänstens ansvar till exempel. Det här är inte något som eskalerar och vi inte har kontroll över,

Samtidigt stänger ni just därför?

– Jag menar att det blivit bättre. Bilden att det förekommit våld är för generaliserad. Nu har det kommit en situation när vi känner att vi inte kan erbjuda en trygg verksamhet. Då kanske vi måste ta ett rejält kliv för att få ungdomar att bryta mönstret.

Är det inte dags att göra något radikalt snart? Du sa att lokalen är svårjobbad.

  Kommunfullmäktiga fattade i somras beslut om att se över en flytt. Det är en stor och öppen lokal som skulle kunna fungera som konsertlokal. I början finns en liten kafédel. Och så finns en liten övervåning med studion och kontor. Bredvid en skejthall. Det i sig gör att även om vi har fyra personer som jobbar är det svårt att få översikt. Det blir svårjobbat och opersonligt.

Vad har hänt sedan dess?

– Tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen har vi inventerat vad som finns. Det finns inte så mycket som är lämpligt för en öppen ungdomsverksamhet. Så vårt uppdrag nu är att ta fram ett konkret förslag till fritidsnämnden. Ett förslag är Norrortskyrkan bredvid gymnasiet. Men inga beslut är fattade.