Nu åker du gratis i Norra länken

Njut av Norra länkens konst – gratis fram till årsskiftet.
Njut av Norra länkens konst – gratis fram till årsskiftet.
Från och med i går, måndag, betalar du ingen trängselskatt för att åka genom Norra länken.

Syfte: Styra trafik från proppfulla Bergshamraleden.

Just nu kan bilister från kommunerna i nordöstra Stockholm ta sig förbi Stockholms innerstad och slippa både skatt och helgalna köer.

Från och med den 7 september har regeringen beslutat att det ska vara skattefritt att åka genom Norra länken för den som bara ska passera och inte köra via innerstan.

Tanken med det är att fördela trafiken från nordostsektorn.

– Många från kommunerna i nordost, Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker tar Bergshamravägen från E18 och åker in mot Stockholm via Norrtull för att undvika skatt, säger Birger Höök, konsult på Trafikverket.

När skatten tas bort från Norra länken ges ett ekonomiskt incitament att ta den vägen istället för den ofta proppfulla Bergshamravägen.

Men helt skattefri blir färden bara fram tills årsskiftet. Då kommer nämligen trängselskatt att införas på Essingeleden. En betalstation kommer att placeras strax norr om Fredhäll.

Norra länkens tunnelsystem ska vara helt färdigt 2016.

Men redan nu har länken börjat tjäna sitt tänkta syfte – att förbättra den kaotiska kösituationen i nordöstra Stockholm. Enligt Trafikverket har trafiken på Lidingövägen minskat med 30 procent sedan länken öppnades.