Nu åker ledighetsskägget bort

Christer Lindarw i sitt ledighetsskägg.
Christer Lindarw i sitt ledighetsskägg.
40-årsjubilerande After dark tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling på lördag. Christer Lindarw är den ende av originalmedlemmarna som är kvar.

Lidingö

Christer Lindarw möter oss i ett stiligt musketörskägg.

– Det här är mitt ledighetsskägg. I morgon ska det bort för då ska jag fotas för Melodifestivalen och jag vill inte bli någon Conchita 2.

Samtidigt gillar han sitt skägg.

– Folk säger att det klär mig.

Han har precis varit och repeterat hela förmiddagen inför Melodifestivalen

– Jag var uppe åtta. Usch, det är inte min melodi.

Christer Lindarw har haft två år av ledigt från uppträdanden och jobbat bakom scen. Senast gjorde han kostymerna till Jonas Gardells show Livet är en schlager.

Han hade inga planer på att vara med i Melodifestivalen när Christer Björkman hörde av sig.

– Han övertalade mig att lyssna på några låtar. Jag fastnade för den här.

Låten heter ”Kom ut som en stjärna” och är skriven av samma gäng som skrev ”La dolce vita” som slutade på tredje plats i Melodifestivalen 2004.

– Det här är en glad förfestlåt med ett glassigt nummer till i god After dark-­anda, säger han.

I år är det 40 år sedan Christer Lindarw startade dragshowgruppen After dark tillsammans med Lasse Flinckman och Roger Jönsson. I höst ger Christer ut en biografi om sitt liv och After darks historia.

– Det har hänt så mycket sedan vi började klä oss i kvinnokläder på 1970-talet. På den tiden pratade man inte om att man var gay. Vi gjorde inte heller det. Det ansågs ju vara en sjukdom fram till 1979.

Helt utan att ha någon politisk agenda kom After dark att spela en stor roll för att öka acceptansen för homosexualitet.

– Det är många gaymänniskor som berättat att det betydde jättemycket för dem när vi började sända våra dragshower på SVT. Där satt de i Lindesberg och kände sig ensammast i världen, men så fick de se att i Stockholm fanns det en klubb där det var ok att klä sig som kvinna och ställa sig på scen.

På lördag är de fem dragshowartister på scen från After dark, men Christer Lindarw är den ende som varit med från början. Lasse Flinckman som Lindarw framförde ”La dolce vita” med 2004 lämnade gruppen 2009 och driver numera ett kafé i Landskrona.

Och även Christer börjar känna av åldern.

Höstens nya stora After dark-show blir hans sista.

– Den kommer att rulla på i ett par år och då närmar jag mig 65. Jag orkar inte lika mycket och showerna blir bara längre och mer krävande.

När Mitt i:s fotograf Julio vill fota Christer mot en mörk bakgrund med sidljus vägrar han först.

– Du, jag har faktiskt kommit upp en ålder där man vill ha mjukt ljus som inte avslöjar för mycket.

Men du har väl åldrats fint, försöker jag.

– Nja, när man fotar så där konstnärligt kommer det fram en massa fåror och skuggor som klär tonåringar och såna där som vill vara lite arty. Det är inte jag.

Fakta

Kläddesigner och ensamvarg

Namn: Bert Christer Lindarw.

Ålder: 62 år.

Bor: Lidingö.

Familj: ”Ensamstående låter så tråkigt, som att man står helt själv i ett hörn. Singel låter desperat. Kan man inte säga ensamvarg? Det är ju det jag är.”

Yrke: Kläddesigner och dragshowartist.

Aktuell: Tävlar med After dark i Melodifestivalens tredje deltävling på lördag. Ny show i september. Då kommer också en biografi om hans liv och om After dark som firar 40 år.