Nu ändras reglerna för befruktning

I vintras skrev Lokaltidningen Mitt i om två kvinnor från söderort vars dröm om barn krossades på grund av lands­tingets regler. Nu ändrar SLL policy om assisterad befruktning.

När ett lesbiskt par från söderort bestämde sig för att skaffa barn fick de erfara stelbenta regler. När kvinnan som skulle motta den assisterade befruktningen fyllde 40 år kunde hennes två resterade försök inte överföras till hennes partner.

Efter Mitt i:s artikel ändrar nu landstinget sina ­regler detta är möjligt.

– Vi är jätteglada över ändringarna som kan göra att andra inte diskrimineras framöver. Vårt förtroende för Stockholms landsting är inte det bästa i nuläget men vi hoppas innerligt att även vi kommer att omfattas av de nya reglerna, säger en av kvinnorna som vill vara ­anonym.

Håkan Jörnehed (V) skickade tidigare i år in skrivelsen som ledde till att reglerna om assisterad befruktning nu ska ändras. Att förslaget gått igenom glädjer honom.

– Vi har verkligen jobbat för den här frågan. För de som det här berör är det en viktig framgång och det känns fantastiskt att det gått igenom.

Alla partier i hälso- och sjukvårdsnämnden var överens om att reglerna behöver ändras. Beslutet kommer formellt att klubbas igenom på fullmäktiges möte nästa vecka.

– Till synes kan det vara en liten fråga men för de som är berörda är det här en lättnad. Nu kan fler få glädjen att bli föräldrar, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).