Nu är änderna också utsatta för olycksrondellen

Vassen har klippts ned vid dammen intill Bergslagsplan.
Vassen har klippts ned vid dammen intill Bergslagsplan.
Lokaltidningen Mitt i Västerort har flera gånger skrivit om att Bergslagsplan är rondellen där flest fotgängare och cyklister blir påkörda.

Nu ligger fåglarna vid dammen intill också i riskzonen.

– Vassen som var som ett skydd har klippts ned och nu går änderna upp på vägen, säger Marina af Grivas, som i måndags fick tvärbromsa för att inte köra på fåglarna.

Marina af Grivas gillar att mata fåglarna vid dammen.

– Jag åker dit varje vecka och har med solrosfrön, det är det bästa, det är mycket näring i det, säger hon.

Hon menar att det har varit hög vass på sidan mot Bergslagsvägen i alla år fram tills nu. Hon har märkt att fåglar tar sig upp på vägen. I måndags fick hon bromsa för två fåglar som gick över vägen.

– Jag försökte flytta på dem medan bilarna bakom tutade som bara den, säger hon.

Marina af Grivas tycker att man borde sätta upp något slags skydd.

– De borde sätta upp ett nät som spärrar av så att fåglarna inte kommer upp på vägen. Det är ett misstag att man klippte ner vassen, säger hon.

Dammen anlades år 2009 av Stockholm vatten för att ta hand om dagvatten som inte bör rinna ner till Råcksta träsk, som har en av de högsta halterna av tungmetaller av Stockholms sjöar.

Eva Vall, utredningsingenjör på Stockholm vatten, menar att rensningen av vassen ingår i den normala skötseln för dammen.

– Vi sköter ju själva funktionen som dammen har för rening av dagvatten. Den får inte klogga igen utan måste ha sitt flöde och därför måste vi rensa bort vegetationen löpande.

Hon menar att det inte är upp till Stockholm vatten att se till de övriga funktionerna av dammen, såsom ekologi eller det estetiska.

– Det är snarare en parkfråga för stadsdelsförvaltningen, säger hon.

Eva Vall berättar att de nyligen har fått in en synpunkt på att änderna tar sig upp på vägen.

– Men annars har vi inte hört något. Men inser vi att det är ett problem får vi prata med stadsdelsförvaltningen om vad man kan göra för fåglarna, säger Marina

Har du märkt av att fåglar tar sig upp på Bergslagsvägen från dammen? Hör av dig till matilda.klar@mitti.se eller ring 0855055126.