Nu är årets influensa här!

Hanna Fredriksson, 37, börjar varje dag med en ingefärsshot för att hålla sig frisk.  – Jag river ingefära och låter den koka i vatten i 20 minuter. Sen silar jag jag av den och häller på lite citron och honung, berättar hon.
Hanna Fredriksson, 37, börjar varje dag med en ingefärsshot för att hålla sig frisk. – Jag river ingefära och låter den koka i vatten i 20 minuter. Sen silar jag jag av den och häller på lite citron och honung, berättar hon.
Victor Zepeda, 50, Enskede:  – Jag gör ingenting för att skydda mig mot influensa, men jag har inga småbarn längre, då var det ju annorlunda.
Victor Zepeda, 50, Enskede: – Jag gör ingenting för att skydda mig mot influensa, men jag har inga småbarn längre, då var det ju annorlunda.
Anja Wikström tillhör en riskgrupp eftersom hon har astma. Därför har hon vaccinerat sig.
Anja Wikström tillhör en riskgrupp eftersom hon har astma. Därför har hon vaccinerat sig.
Febrigt i förskolan och fler patienter på vårdcentralen. Årets influensa är på frammarsch.

– Många är riktigt sjuka, säger Rose-Marie Moberg på Vårdcentralen Hökarängen.

Hög feber. Rinnande näsa. Huvudvärk. Smärta i musklerna.

Känner du igen dig? Då kan du ha drabbats av årets influensa. Och du är inte ensam.

– Den här veckan har vi verkligen börjat märka av den. Många kommer hit och är riktigt sjuka. De har hög feber, hosta och ont i kroppen, sa Rose-Marie Moberg, distrikssköterska på Vårdcentralen Hökarängen i slutet av förra veckan.

Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, bekräftar att influensan är här. Men hur många som drabbats hittills är svårt att säga.

– Sedan början av december har vi haft 400 diagnostiserade fall i länet. Men de flesta fallen av influensa blir ju aldrig diagnostiserade på sjukhus eller vårdcentraler för att folk tar hand om sjukdomen hemma. Så mörkertalet är stort, säger han.

För många går symtomen över efter ungefär en vecka. Men för äldre och kroniskt sjuka kan det gå värre.

– Risken är att det sätter sig på luftrören och lungorna, säger Gonzalo Valverde-Garcia, vaccinationsansvarig på Capio vårdcentral i Farsta.

Där har 1500 personer vaccinerat sig hittills i år. En av dem är Anja Wikström, 64.

– Jag har astma så jag tar sprutan varje år, säger hon

Sen finns det de som inte gillar sputor utan provar helt andra kurer. Hanna Fredriksson, 37, börjar varje dag med en ingefärsshot.

– Jag river ingefära och låter den koka i vatten i 20 minuter. Sen silar jag jag av den och häller på lite citron och honung, berättar hon.

Och det funkar?

– Ja, jag blir väldigt sällan sjuk