Nu är borättspriset högre än någonsin

Har du en bostadsrätt och går i säljtankar?

Dags att sätta fart – borättspriserna i Haninge slår nya rekord. I sommar väntas priserna dippa nedåt igen.

18 336 kronor. Så högt är genomsnittspriset per kvadratmeter på Haninges bostadsrätter just nu. Det visar uppgifter från Mäklarstatistik som tagits fram på uppdrag från Dagens industri.

Det är det högsta borättspriset någonsin i Haninge.

Inte så konstigt kanske.

Det senaste året har Haninge haft den fjärde största borättsprisökningen i landet, en 19-procentig ökning.

Sett över den sista 15-årsperioden handlar det om prisuppgångar på över 3 000 procent på mindre lägenheter, främst ettor.

Enligt Mikael Gillersand, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Haninge, är trenden tydlig.

– Min syster köpte sin första etta på 40 kvadrat med balkong i Handen för 30 000 kronor. Det var för 16 år sedan. Skulle den lägenheten säljas i dag skulle den gå för över miljonen. De som sitter på ettor och tvåor är helt klart de största vinnarna.

Är det bostadsbristen ensamt som förklarar rekordet?

– Det är framförallt bostadsbristen. Vi ser att bägaren runnit över i kranskommunerna, då väljer många Haninge eftersom det finns bra kommunikationer här och är nära till arbetsplatserna. Och det är fortfarande mer humana priser här än i många andra områden.

Kan rekordet snart slås igen?

– Sakta men säkert kommer det att fortsätta uppåt, men det kommer även dippar framöver.

Lise Ivarsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Haninge, ser också att det låga utbudet trissat upp priserna till rekordnivåer.

– Många pratar om att det beror på att snön dröjde kvar så länge och att säsongen har skjutits upp. Vi har haft fler spekulanter på varje lägenhet sista tiden, vilket också gett fler budgivningar. Men priserna kommer att lugna ner sig nu under sommaren när det kommer ut mer objekt på marknaden.

Fakta

Här har bostadsrättspriserna ökat mest