ANNONS

Nu är de muslimska gravarna i västerort slut

Kistgravarna för muslimer är slut i Råcksta.
Kistgravarna för muslimer är slut i Råcksta.
Det var bara en tidsfråga innan de muslimska kistgravarna skulle ta slut på Råcksta begravningsplats. Nu har den dagen kommit.

Det innebär att muslimer inte längre har möjlighet att begravas i västerort.

Samtidigt dröjer utbyggnaden av Råcksta kyrkogård och den nya begravningsplatsen på Järvafältet.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om den akuta bristen på kistgravar i västerort. En helt ny begravningsplats har i flera år planerats i Järva, men planeringsarbetet har dragit ut på tiden. Tanken var att den skulle stå klar redan i år, men nu kan arbetet starta tidigast 2018.

Enda platsen där det funnits kistgravar enligt muslimsk sed i västerort har varit på Råcksta begravningsplats. Men nu är de helt slut.

– Det finns kistgravar, men de muslimska gravarna är slut. Där är kravet att det ska vara på jungfrulig mark och i riktning mot Mecka, säger Pär Westin, avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

Den enda begravningsplatsen med kistgravplatser enligt muslimsk sed i staden finns nu på Strandkyrkogården i söderort, på kommungränsen till Tyresö.

– Jag skulle tro att man också vänder sig till andra huvudmän som till exempel Kungsängen eller Solna, säger Pär Westin.

Kyrkogårdsförvaltningen utreder just nu en utvidgning av Råcksta begravningsplats för att få plats med fler kistgravar. Men även detta tar längre tid än vad som egentligen var tänkt.

– Det är bekymmersamt att det ligger så nära Råcksta träsk, det kommer ta tid att hitta lösningar. Vi måste ta hand om allt dränvatten och kanske anlägga en damm. Och så måste vi titta på kostnaden för detta så att det inte blir orimligt. Det är ingen snabb lösning, säger Pär Westin.

Förhoppningen är att arbetet med att anlägga fler kistgravar i Råcksta kan börja år 2018. Förvaltningen beräknar att utvidgningen kommer att kosta 20 miljoner kronor, men det räcker inte budgeten till. Därför ska kyrkogårdsförvaltningen söka om mer pengar från stadens budget för att kunna finansiera arbetet.

Den 16 juni ska stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad ta beslut om de ska godkänna planen på Järva begravningsplats runt Granholmstoppen på Järvafältet.

ANNONS