Nu är det bara dyrare i innerstan

Det var småstadscharmen som fick Lisa Åslund att längta tillbaka till Sundbyberg efter sex år i Råsunda. ”Jag tycker att Sundbyberg har en mysig stadskärna, det är en småstad nära storstaden”, säger hon.
Det var småstadscharmen som fick Lisa Åslund att längta tillbaka till Sundbyberg efter sex år i Råsunda. ”Jag tycker att Sundbyberg har en mysig stadskärna, det är en småstad nära storstaden”, säger hon.
Den som vill köpa bostadsrätt i Sundbyberg får tömma plånboken – priserna fortsätter att slå rekord.

Nu är lägenheterna näst dyrast i länet.

– Småstadskänslan och närheten till t-banan avgjorde, säger Lisa Åslund, nybliven ägare till en tvåa.

Om en månad flyttar Lisa Åslund, 35, in i sin nyköpta 50-talslägenhet i centrala Sundbyberg.

Den rymliga tvåan är efterlängtad. Hon har bott i en 1,5:a i Råsunda i sex år och längtade efter något större. Under ett års tid har hon letat aktivt och sett hur priserna stigit.

– Det känns som att marknaden har ballat ur, i alla fall i de mer populära områdena. Men jag tänker bo här i några år och tror inte att jag kommer att förlora på det. För mig är det värt att lägga pengar på att bo bra, jag prioriterar det, säger Lisa Åslund

Hon vill inte uppge vad hon gav för lägenheten men säger att hon hade tur. Mäklaren kontaktade henne efter att en köpare dragit sig ur i sista stund och hon slog till direkt.

Det senaste året har priset på bostadsrätter i Sundbyberg ökat med 23 procent.

Just nu ligger snittpriset för en bostadsrätt i Sundbyberg på 50 921 kronor per kvadratmeter. Enbart i Stockholms stad är priset högre.

Det finns flera skäl till varför just Sundbyberg är så populärt, enligt Andreas Bratt som är kontorschef på Svenska mäklarhuset.

– Dels har Sundbyberg ett brett utbud av service och kommunikationer och dels har staden vuxit starkt och hamnat på kartan hos många som flyttat ut från Stockholms innerstad.

Ramin Jahangiri, mäklare på Fastighetsbyrån, märker också av trenden. Han kan ha allt mellan 10 och 40 spekulanter per lägenhet.

– Det är hett att bo i Sumpan, helt enkelt. Det är som en egen liten by som är charmig och lättillgänglig med bra kommunikationer.

Han tycker att alla områden i Sundbyberg går bra just nu medan Andreas Bratt pekar ut Lilla Alby och Ursvik som områden där priserna stiger.

Dyrast blir det så klart för den som vill köpa en bostad i centrum.

I januari såldes en 17 kvadratmeter stor etta på Gjuteribacken för 91 176 kronor per kvadratmeter.

Ökningen ser ut att fortsätta i Sundbyberg. Mellan december och februari steg priserna med åtta procent, enligt Mäklarstatistik.

– Bara de senaste veckorna har priserna stigit. Det kan bero på att många vill ha sitt bostadsköp klart innan de nya amorteringskraven i augusti, säger Andreas Bratt.

Det känns som att marknaden har ­ballat ur.Lisa Åslund, bostadsköpare