Nu är det dags att byta gamla kläder

Nu på söndag kan västerortsborna byta sina gamla kläder mot nya – utan att slita på vare sig plånbok eller miljö. Intresset för att byta kläder är stort, i helgen arrangeras mer än 104 klädbyten i Sverige.

Det är Naturskyddsföreningen som bjuder in lokala föreningar och privatpersoner att arrangera klädbyten i helgen.

I år har har också ett samarbete med Norge, Danmark och Finland inletts för första gången.

– Intresset är jättestort, för varje år vi har anordnat klädbytardagar har vi slagit rekord i antal arrangörer. I år är det 104 arrangörer bara i Sverige, säger Carina Grave-Müller, kommunikatör vid Naturskyddsföreningen.

På Blackebergs torg arrangerar den ideella gruppen Nätverk västerort klädbytardagen för andra gången.

Förra året var intresset stort.

– Det blev en otrolig tillströmning av folk, vilket var jätteroligt. Men vi hoppas självklart på att ännu fler kommer i år, säger Evelina Hägg-Sahlin från nätverket.

Konceptet är enkelt. Så många plagg som en deltagare tar med sig får hon eller han byta till andra plagg som andra besökare har med sig.

– Det är ju bättre att ta vara på kläderna i stället för att slänga dem. Sedan är det också väldigt trevligt att träffa andra som bor i området, säger Evelina Hägg-Sahlin.

Sedan gruppen startades för mindre än ett år sedan har Nätverk västerort arrangerat flera event för att verka för bättre gemenskap och ökad trygghet i väster­ort.

– Vår vision är att skapa en mer levande hemort, säger Evelina Hägg-Sahlin.

Fakta

Även för den som inte byter

Äger rum söndag 19 april klockan 11-15 på Blacke­bergs torg

Mellan 11 och 12 lämnas de plagg in som man vill byta.

Från 12:30 drar byteshandeln i gång. Efter klockan 14 kan de som inte har lämnat in några kläder ta del av kläderna som är kvar.

Max tio vuxenplagg eller 20 barnplagg per person får lämnas in.

Källa: Nätverk Västerort