Nu är det dags för årets pridefirande

Klä dig i regnbågens alla färger, gör ett plakat – eller bara kom som du är.

På lördag är det återigen dags att fira pride i Bergshamra.

– Vi vill uppmärksamma HBTQ-personers rättigheter, säger Niklas Udd, en av eldsjälarna bakom festivalen.

Förra årets pridefirande i Bergshamra blev historiskt. Cirka 250 personer slöt då upp och firade pride för första gången i Solna. Stärkta av den responsen beslöt gänget bakom firandet att köra i år igen.

Med 252 anmälda deltagare hittills på Facebook hoppas man att firandet nu på lördag den 16 maj blir minst lika stort.

– Responsen har varit väldigt bra, det är många som säger att de tänker komma. Det är mest lokalt folk i Bergshamra, men alla är så klart välkomna, säger Niklas Udd, en av initiativtagarna.

Precis som förra året samlas alla utanför Ica i Bergshamra, vid den södra tunnelbaneuppgången, klockan 14, då paraden börjar.

Cirka 45 minuter senare, när följet nått fram till Bergshamra torg, är det dags för tal och musik. Förra året talade personer från politiska partier, men i år är upplägget ett annat.

– Det blir inga partipolitiska tal, utan vi har bjudit in personer och organisationer som kan tänkas vara intressanta. Vi vill uppmärksamma HBTQ-personers rättigheter, säger Niklas Udd.

Klara att framträda är Ulrika Westerlund, ordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), samt artisten Nino Ramsby.

Förra året uppstod visst tumult då en grupp vänsteraktivister högljutt protesterade mot Moderaternas tal och medverkan genom att skandera ramsor och riva ner affischer. Det vill man förhindra i år

– Det blir lite mer poliser än förra året, samtidigt som det nog är lite mindre risk i år för något liknande då det inte är partipolitiska talare, säger Niklas Udd.