Nu är det dags för semmelfrossa!

Bagaren Gustav Leeb-Lundberg på Park konditori i Äppelviken plockar fram ytterligare en sats minisemlor.
Bagaren Gustav Leeb-Lundberg på Park konditori i Äppelviken plockar fram ytterligare en sats minisemlor.
Idag är det fettisdagen. På Park konditori i Äppelviken laddar personalen med semlor – och det har man gjort länge.

– Vi började i mitten av januari och håller på till slutet av april, berättar konditoriets bagare Gustav Leeb-Lundberg.

Semmeldagen infaller någon gång mellan den 3 februari och 9 mars. I år är det semmeldagen den 9 februari. Men få begränsar numera sitt mumsande till en speciell dag.

– Det är stor efterfrågan – särskilt på helgerna, säger Gustav Leeb-Lundberg.

Nytt för i år på Park är att de traditionella semlorna har fått sällskap av en variant som har rostad, saltad mandel i mandelmassan.

Även på konditori Gateau i Äppelviken är det stor efterfrågan på semlor.

– De flesta handlar på vägen hem från jobbet. De tar nästan alltid slut innan stängning, säger butiksbiträdet Anna Kruse.

Hon berättar att folk kom in och frågade efter semlor redan i slutet av december.

– Men vi fick in de första den 12 januari. Men sedan kommer det alltid någon kund som säger ”har ni redan semlor” och som vill följa traditionen och bara äta semla på fettisdagen.

Själv äter Anna Kruse en semla om dagen under den här perioden på året.

Tröttnar du inte på semlor?

– Nej, jag tröttnar inte! Men jag tycker inte om mandelmassa så den brukar jag peta bort.