Nu är det högsäsong för cykeltjuvarna

Cykelstölderna ökar kraftigt på Östermalm. Nu kommer tjuvarnas bästa tid – och nybyggda områden som Norra Djurgårdsstaden är värst utsatta.

Fjolåret blev inte kul för cykelägare på Östermalm. 758 cykelstölder anmäldes i stadsdelen. Det är det näst värsta året sedan Brottsförebyggande rådet 2002 började föra statistik över stulna cyklar.

Och trenden är solklar – cykelstölderna på Östermalm och i resten av innerstan har ökat kraftigt de senaste tio åren.

Enligt polisen finns flera anledningar till ökningen. Fler cyklar numera, och cyklarna blir dyrare – samtidigt som alla inte är jättenoga med var de ställer hojen eller om de ­låser den ordentligt.

– Det gäller att vara försiktig, framför allt på kvällen och natten när det stjäls som mest. Lås cykeln med ett säkert lås och ställ den där det går mycket folk så att tjuven inte kan vara helt själv, säger Peter Enell, ­kriminalinspektör vid citypolisen.

På Östermalm anmäldes det mellan januari och april i år 69 cykelstölder, vilket är lite färre än mardrömsåret 2014, men en relativt hög siffra jämfört med början av tidigare år.

Och nu kommer dessutom cykeltjuvarnas bästa tid. Våren, sommaren och ­tidiga hösten är den tid då flest tjuvar slår till mot Östermalmshojarna. Under påsken stals nio cyklar i stadsdelen.

Polisen uppmanar nu allmänheten att ha koll på vilket­ ramnummer cykeln har. Det numret är nämligen den enda chansen för polisen att kunna identifiera cykeln om den blir stulen.

– Det är därför vi delar ut lappar till alla cykelbutiker som de sedan skickar med kunden. Där ska man fylla i sitt ramnummer, för då blir det lättare för oss att hitta cykeln, ­säger Peter Enell.

Polisen varnar också för att det är i nybyggda områden som Norra Djurgårdsstaden som många stölder sker.

– Det stjäls mycket i de områden som är nya och där folk precis har flyttat in. Där finns det inga bra rutiner med låsning och sådant. Oftast krävs det ett inbrott i ett källarförråd eller cykelförråd för att folk ska förstå att det behövs, säger Peter Enell.

Fakta

Anmälda cykelstölder på Östermalm