Hässelbygårdsskolan räddar Rent

Nu är medlemmarna i Rent-ensemblen så här glada igen!
Nu är medlemmarna i Rent-ensemblen så här glada igen!
Musikalen Rent skulle egentligen spelas i S:t Thomas kyrka i Vällingby i höst. Men två månader innan premiären stoppade kyrkorådet föreställningen.

Nu har ensemblen hittat en ny lokal - teatern Prisma i Hässelby gård.

– Tack vare Hässelbygårdsskolans hjälp att vi kan få vara i Teater Prisma så blir detta möjligt, säger regissören Thomas Creutz.

Lokaltidningen Mitt i Västerort har tidigare skrivit om hur musikalen Rent stoppades av kyrkorådet i Vällingby. Språkbruket var alldeles för hårt, tyckte rådet. Medlemmarna i ensemblen, som repeterat i ungefär ett halvår, var besvikna efter beslutet.

– Det känns som en kniv i ryggen, sa regissören Thomas Creutz då.

De började leta efter en ny lokal – och nu står det klart att och var musikalen kommer att spelas. Under ett möte i kväll, tisdag, beslutades att musikalen ska spelas på den gamla biografen Prisma, som tillhör Hässelbygårdsskolan.

– Jag är så otroligt tacksam för allt stöd och att vi kunnat reda ut detta så snabbt, säger Thomas Creutz.

Det är inte bara lokalen som ensemblen fått hjälp med. Bright group Sweden AB hörde av sig och ska nu sponsra musikalen med teknik.

Premiären flyttas fram från den först tänkta föreställningen i oktober till 18 november. Men den ursprungliga tanken att framföra musikalen, eller delar av den, i kyrkorum har inte försvunnit. Även om Vällingby församling nobbat musikalen har flera andra församlingar visat intresse efter uppståndelsen kring kyrkorådets beslut.

– Det finns även planer att kunna framföra en konsert version i vår som vi kan spela i olika församlingar med tillhörande samtal. Många församlingar har hört av sig då de gärna ser att musikalens budskap gärna ses i deras församling, säger en hoppfull Thomas Creutz.

Redan den 18 september kommer ensemblen att framföra några av låtarna under regnbågsmässan i Sofia kyrka. Helgen därefter kommer ensemblen också uppträda under Vällingbydagarna.

– Jag är så fruktansvärt glad över ensemblens tålamod, säger Thomas Creutz.

Fakta

Musikalen i siffror

1980. Årtioendet då Rent utspelar sig, i originalet i New York, där en grupp socialt utstötta människor som tampas med livets med- och motgångar, såsom av kärlek, fattigdom och HIV.

62. Så många personer, många från västerort, är engagerade i västerortsversionen av musikalen, som utspelar sig i Grimsta.

12. Antalet medlemmar i ensemblen som har större roller.

2-3. Så många gånger har ensemblen repeterat i snitt i veckan sedan arbetet började för ett drygt halvår sedan.