Nu är det lättare att käka grönt

”Marknaden håller på att explodera. Vegetarisk färdigmat går bättre och bättre”, säger Fredrik Camitz på Hemköp i Farsta.
”Marknaden håller på att explodera. Vegetarisk färdigmat går bättre och bättre”, säger Fredrik Camitz på Hemköp i Farsta.
Vegan soul train på Årsta kulturfestival.
Vegan soul train på Årsta kulturfestival.
Vegetariskt mums på stående fot i solen.
Vegetariskt mums på stående fot i solen.
Trenden är tydlig: fler och fler väljer bort köttet på tallriken. Och den som inte vill laga sitt eget veggomål har flera alternativ att välja bland.

Stockholms matbutiker, restauranger och foodtrucks satsar stort på vegetariskt och ­veganskt.

Köttätare med tidsbrist har länge kunnat ta sin tillflykt till Mamma Scan och Findus färdigrätter. Vegetarianer och veganer har haft det jobbigare. Men nu kommer alternativ för dem till Stockholms matbutiker. På Ica, Coop och Hemköp kan man hitta allt från vegetarisk kebab och schnitzel till fejkat bacon och skinkpizza utan skinka.

– Marknaden håller på att explodera. Vegetarisk färdigmat går bättre och bättre och har enorm spridningskraft, säger Fredrik ­Camitz, butikschef på Hemköp i Farsta.

Den uppfattningen delar flera av de butikschefer runt om i länet som Lokaltidningen Mitt i har pratat med. Och oavsett om man bor i någon av länets mindre kranskommuner eller i innerstan verkar det vara möjligt att få med sig en vegetarisk färdigrätt hem.

Här och var finns dessutom renodlat vegetariska eller veganska småbutiker. På Kungsholmen öppnade till exempel nyligen butiken Greenshop, där man bland annat kan köpa veganska biffar och indisk curry – att ta hem och värma.

Enligt Anna Nilsson, som jobbar i butiken, är kundunderlaget blandat.

– När jag började här trodde jag att kunderna mest skulle vara radikala veganer, men så är det inte. Jag tror att många börjar bli mer medvetna när det gäller matfrågor.

Den som tycker att det är för jobbigt att värma sin mat kan slippa det också. De vegetariska restaurangerna blir fler och det senaste året har dessutom flera veganska foodstrucks börjat rulla i länet. En av dem heter Vegan soul train och startades av Unni och Bart Brolin.

– Idén fick vi i New York när vi satt på en restaurang och tuggade på ett veganskt kycklinglår. Det är den bästa idén vi har haft. Min vision är att det om 30, 40 år inte existerar något kött på tallrikarna i Europa, säger Bart Brolin.

Drygt 10 procent av Sveriges befolkning är vegetarianer och i Stockholms län är andelen ännu större.

Och mycket talar för att andelen kommer att bli ännu större, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

– De senaste åren har fler och fler börjat handla mat utifrån ideologiska perspektiv. Folk väljer till exempel klimatsmart, ekologiskt och närproducerat. Den utvecklingen kommer sannolikt att fortsätta. Jag tror inte att vi i framtiden helt väljer bort kött, men minskar sannolikt konsumtionen, säger han.

Anna Nilsson som arbetar på ­veganska Greenshop.

Fakta

Omkring 10 procent av svenskarna är vegetarianer eller veganer. Det är en ökning med 4 procentenheter på fem år.

Av dem som inte är vegetarianer säger sex av tio att de vill äta vegetariskt oftare än vad de gör i dag. Skälen är bland annat att de vill äta en mer varierad kost och att vegetarisk kost har mindre påverkan på miljön.

På torsdag den 1 oktober firas vegetariska världsdagen.

Källa: Djurens rätt och ­Hälsans kök