ANNONS

Nu är det trängselskatt på Essingeleden

Skatten ska minska trängseln på Essingeleden.
Skatten ska minska trängseln på Essingeleden.
Nu kostar det pengar att köra på Essingeleden.

Från 06.30 i morse gäller den nya trängselskatten på vägen.

Samtidigt höjs all trängselskatt i stan.
ANNONS

Som Mitt i tidigare har berättat måste bilister från och med årsskiftet också betala trängselskatt på Essingeleden.

Tidigare har bara de som kört in och ut ur innerstan fått betala, men nu ska även de som kör E4:an utan att svänga in i stan få öppna plånboken.

I dag, måndag, är första vardagen på det nya året och 06.30 i morse började den nya trängselskatten att gälla. Målet är att minska trafiken på vägen, men ännu är det svårt att säga något om resultatet.

– Nu på morgonen har trafiken sett ut som under mellandagarna ungefär. Det är lite mer än en helg men betydligt mindre än en anlig vardag. Men det är också många som är lediga i dag, säger Rodrigo Lucero analytiker på Trafikverket.

Enligt Birger Höök, projektledare för trängselskatten på Trafikverket, är orsaken till den nya avgiften att staden växer.

– Trängselskatten har fungerat alldeles utmärkt och både ökat framkomligheten och förbättrat miljön. Nu är det tio år sedan den infördes och trångt i stan igen, säger han.

Parallellt med den nya trängselskatten på Essingeleden höjs också avgiften in och ut ur innerstan i rusningstrafiken. Maxavgiften per dag nästan fördubblas samtidigt.

Trängselskatten väntas minska antalet bilar i innerstan med ungefär 10 procent, enligt Trafikverkets prognoser. Samtidigt väntas bilarna på vissa gator att öka, – bland annat på Kungsholmen, som Mitt i tidigare berättat om.

ANNONS
Fakta

Trängselskatten höjs

Från årsskiftet införs trängselskatt på Essingeleden. Den som passerar trafikplats Kristineberg eller Fredhäll utan att svänga av mot stan får betala mellan 11 och 30 kronor beroende på tid på dygnet.

Kör du av eller på Essingeleden från Drottningholmsvägen västerifrån får du också betala trängselskatt.

Kör du däremot av mot stan från Kristineberg eller Fredhäll behöver du inte betala trängselskatt för Essingeleden. Dock måste du betala för att åka in i stan.

Trängselskatten för innerstanhöjs samtidigt till mellan 11 och 35 kronor.

Maxbeloppet per dag för trängselskatten höjs också, från 60 till 105 kronor per dag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.