Nu är M/S Gerda borta från Norr Mälarstrand

Restaurangbåten Gerda på Norr Mälarstrand har flyttats – en månad försenad. Nu ska den saneras och eventuellt återställas.

Den 15 maj gick det förlängda hyreskontraktet för Gerdas kajplats ut – men de förkolnade restaurang­resterna har alltjämt legat kvar.

– Det har varit en fråga om att ordna med bogseringen. Vi har haft förståelse för att det har dragit ut på tiden, säger Ann Sofie Bäck, pressansvarig på Stockholms hamnar.

Bakgrunden är lång och komplicerad. I oktober 2010 gick M/S Gerda i konkurs. Krögaren Peter Nordin köpte konkursboet i april 2011, men fick inget alkoholtillstånd och sålde i december restaurangen vidare till affärsmannen Sten Carlgren – som aldrig hann tillträda innan båten brann ner i januari. Polisen rubricerade händelsen som mordbrand och en utredning om vad som kan ha startat branden pågår fortfarande.

Under våren har ansvaret för den nedbrunna båten varit en konfliktfråga. Sten Carlgren har hävdat att den förra ägaren, Peter Nordin, är ansvarig.

– Jag har varit rejält irriterad över att den inte hamnat på varv tidigare, säger Sten Carlgren.

Enligt Peter Nordin driver han dock inte längre företaget som köpte M/S Gerda – men han berättar att de nuvarande ägarna har fört diskussioner med sitt försäkringsbolag för att nå en lösning.

Det är också de som har beställt flytten, enligt uppgift till Lokaltidningen Mitt i.

– Det är en rejäl lättnad att det här spökskeppet äntligen har lämnat kajen, säger Sven Carlgren, som väntar på att båten ska restaureras och hoppas kunna tillträda Gerda så snart som möjligt.

– Om den är färdig i slutet av juli eller om det dröjer ännu längre vet jag inte men i den bästa av världar ska den komma tillbaka till Norr Mälarstrand, säger han.

Enligt Peter Nordin är det dock osäkert när eller om pråmen kommer att återställas.

– Nu ska båten restaureras tillsammans med ett försäkringsbolag. Men det är en lång process och hur framtiden ser ut är ovisst.