Nu är polisen ute och cyklar

Thomas Björn visar hur cykeln kan användas som vapen i hotfulla situationer.
Thomas Björn visar hur cykeln kan användas som vapen i hotfulla situationer.
Här grips Mitt i:s reporter Johan Sjölund.
Här grips Mitt i:s reporter Johan Sjölund.
Det går snabbt, ljudlöst och oväntat effektivt.

Sollentunapolisens senaste tillskott i fordonsparken har två hjul - men saknar motor.

– Folk blir förvånade när vi prejar moppar av vägen med cykel, säger Thomas Björn som håller i utbildningen

Nämn cyklande poliser och det första många tänker på är tv-serien Pacific Blue där solbrända snutar från Kalifornien fångade skurkar efter vilda jakter på sina hojar.

Spektakulärt, ja visst. Men inte orealistiskt.

– Man kan ta sig fram där bilar skulle fastna, gripa en misstänkt i farten eller till och med använda cykeln som vapen om det skulle behövas, säger Thomas Björn på polisen i Sollentuna.

Antalet cyklande poliser har exploderat i Stockholm, och snart får Sollentuna sina första egna cyklande poliser.

Thomas Björn är en av de som genomgått den utbildning som krävs för att sätta sig bakom styret. Nu ska han utbilda fler kollegor.

– En fördel med cykeln är synligheten och framtoningen. Det är svårare att stanna och prata med någon som har en motorcykelhjälm med visir. När vi kommer på cykel får vi stanna hela tiden och prata med allmänheten, berättar Thomas Björn på polisen.

Men cykeln är inte bara ett sätt att visa upp sig. Det finns flera praktiska fördelar – förutom att det är miljövänlig och väldigt mycket billigare än andra fordon.

I rusningstrafik och på kortare sträckor kan det gå snabbare än med en bil som man inte kan hoppa ur i farten. Det är också ett stort plus att kunna röra sig nästan helt ljudlöst.

– Vi kan närma oss utan att bli upptäckta. Folk blir förvånade när vi prejar moppar av vägen med cykel, berättar Thomas Björn.

Ett exempel, och ett vanligt förekommande problem, är när polisen jagar större grupper av unga efter skadegörelse eller stenkastning.

– När vi kommer med bilen fastnar vi direkt vid vägbommar och betonghinder. Med cykel har de inte en chans att försvinna, säger Thomas Björn.

Och så det här med spektakulära gripanden.

Thomas Björn visar hur man kan hoppa av cykeln i hög fart och kasta sig över en flyende person. Tack vare den extra farten blir det bra kraft i tacklingen – och lättare att övermanna den misstänkte.

I hotfulla situationer kan man också använda cykeln som en sköld och värja sig mot någon som gör ett utfall. Eller omvänt: som ett vapen för att hålla någon i schack.

– Vi kommer att ha en gedigen utbildning i hur man griper misstänkta med cykeln. Det kan låta mycket med tre dagars utbildning för att lära sig något som alla tror att de kan. Men vi använder den ju på ett helt annat sätt, säger Thomas Björn.