Nu är Solna singeltätast

”Det är bra att man kan göra som man vill när man bor ensam”, säger Lola Eriksson, 86 år. ”Här i Solna finns det mycket att hitta på som singel men det gäller att vara pigg och kry.”  Foto: Sofia Ekström
”Det är bra att man kan göra som man vill när man bor ensam”, säger Lola Eriksson, 86 år. ”Här i Solna finns det mycket att hitta på som singel men det gäller att vara pigg och kry.” Foto: Sofia Ekström
Bor du ensam? I så fall är du en av många. Solna har flest ensamhushåll i hela länet. 44 procent bor utan sambo eller barn. För att göra plats för fler familjer vill staden bygga villor.

– Småhushållen ökar i hela världen. Fler kvinnor utbildar sig och väntar med att skaffa familj men den absolut viktigaste faktorn är att vi blir allt äldre, säger Ulla Moberg, ansvarig för demografiska prognoser vid Stockholms läns landsting.

I Solna bor ovanligt många ensamma. Drygt 44 procent av alla hushåll i kommunen rymmer endast en person enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Det är högre än riksnittet och högst av alla kommuner i Stockholms län.

Det är dock inte bara singeltätt i Solna för Sundbyberg toppar listan över antal skilsmässor.

Majoriteten av alla singelhushåll utan barn i Solna och Sundbyberg utgörs av en man mellan 25–34 år.

Att det finns så många singlar i kommunerna tror Ulla Moberg delvis beror på att antalet villor är få medan det finns många mindre lägenheter.

– Små lägenheter lockar unga inflyttare och när de sedan skaffar barn flyttar de längre ut där villorna finns, säger hon.

I Sundbyberg är 92 procent av bostäderna lägenheter. I Solna är siffran 97 procent.

– Det är ett problem att barn­familjer tvingas flytta men vi satsar nu på att bygga fler större boenden som till exempel villor, säger Peter Granström, exploateringschef i Solna stad.

Trots att vi bor ensamma i allt större utsträckning så känner vi oss inte mer ensamma enligt Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet, som gjort en studie om ensamhet i Sverige.

– Tvärtom, vi känner oss mindre ensamma nu än för 25 år sen, ­säger han.

Majoriteten av dem som ändå känner sig ensamma är personer i 30-årsåldern.

– Då befinner man sig i ett korsdrag av förväntningar om att göra karriär och bilda familj. Den stressen lär man sig att hantera med åldern.

Hur är det att bo ensam i singelmeckat?

Hassan Hassan, 40 år, ensamhushåll, Solna:

– Allt har för och nackdelar men jag trivs med att bo ensam. Mina kompisar är i samma situation. Vi fikar, tränar och gör mycket tillsammans.
Emelie Liljedahl, 23 år, ensamhushåll, Solna:

– Det är väldigt skönt för jag har precis flyttat hemifrån. Först kändes det tomt men det var mest för att jag inte hade några möbler.
Jesper Wiklund, 35 år, ensamhushåll, Sundbyberg:

– Jag flyttade hit eftersom det fanns gott om små lägenheter och dagisplatser. Jag trivs underbart med att bo ensam med min son.
André Lundman, 31 år, ensamhushåll, Sundbyberg:

– Jag testade att bo sambo men det skar sig. Särbo fungerar bäst för oss för då behöver man inte anpassa dygnsrytmen eller matvanor.
Sonia Sagan, 24 år, ensamhushåll, Sundbyberg:

– Jag bor i ett hus med bara ettor. Det bästa med att bo ensam är att kunna göra saker på mitt sätt utan att någon lägger sig i.