Nu är stadsjeeparna tillbaka på gatorna

Skämsfaktorn för att köra stadsjeep tycks haförsvunnit. Efter klimatlarmen för några år sedan bytte många ut sina suvar till mindre bilar.

Men nu rullar de på gatorna igen.

Stockholmarna kör, näst norrlänningarna, de törstigaste bilarna i landet visar Trafikverkets senaste statistik. Anledningen är att stora bilar av suvtyp är vanliga här.

– Det är helt orimligt, säger Jakob Lagercrantz, vd på Gröna bilister. I Norrland är det ont om biobränsle och du har inte så många alternativ. Men förhållandena i Stockholm kräver inte så törstiga bilar.

Stefan Hägglund, vd för bilförsäljaren Nacka bil, märkte att det blev skämmigt att ha för feta bilar när klimatlarmen gick som högst.

– De som kör Range Rovers och liknande gick över till hybridbilar. Men när det inte skrivs så mycket faller de tillbaka i samma gamla gängor och försäljningen ökade igen.

Det är argument som Jakob Lagercrantz inte ger mycket för.

– Utsläppen från kraftiga motorer är högre, särskilt vid snabba accelerationer. Det spelar roll eftersom det är väldigt mycket start och stopp i innerstan. Dessutom är det svårare att köra energi- effektivt i en bil med kraftig motor. Eftersom den reagerar så kraftigt måste man vara känslig på foten för att reglera den.

Den som köper begagnat är ofta inte särskilt intresserad av miljöargumentet. Vill man ha en bensinsnål bil är det av kostnadsskäl, enligt Stefan Hägglund.

– De allra flesta bryr sig inte. De tycker att de måste ha en stor bil för att kunna åka på semester och skjutsa till fotbollsträningen. Så vi säljer fortfarande mycket större bilar.

Många nyköpta bilar är stadsjeepar.

Fakta

Danderyd är värst

Stockholms län ligger på 15 plats av 21 när det gäller utsläpp från bilar. Efter kommer Norrlandslänen.

I länet är Danderyd värst, som ligger på plats 283 av 290 kommuner. Stockholms kommun ligger på 193 plats.

Stockholmsbilisterna har sänkt sina koldioxidutsläpp mer än snittet för riket: med 6,4 procent mot 5,9 procent för riket. Men fortfarande ligger vi något över snittet för riket.

Källa: Trafikverket