Nu är svamparna på gång ute i skogarna

Efter en torr sommar börjar nu svamparna äntligen titta fram i Nackaskogarna. Men än så länge är det mest sorter för de riktiga proffsen som går att hitta.

– Det är jättebra nu jämfört med hur det var för någon vecka sedan, säger Inga-Lill Franzén, svampkonsulent.

Hon var själv ute på svampjakt i Nackareservatet förra veckan och hittade då ett tjugotal olika arter.

– Det var första gången i år som jag hittade så mycket svamp att jag kunde ta hem och torka, berättar hon.

Men den torra sommaren har gjort att det framför allt är ”svåra” svampar, till exempel kremlor, som det finns gott om nu.

Kremlorna utgör en stor grupp svampar och det kan vara svårt att avgöra vilka som är ätliga eller inte, för den som är ovan.

– Kremlor är ofta de svampar som allmänheten lär sig sist, säger Inga-Lill Franzén.

Även ringskivling trivs när markerna är lite torrare. Men också det är en svamp för den mer erfarna plockaren.

– Ringskivlingen är brun med bruna skivor. Och regeln är annars att man ska undvika bruna svampar med bruna skivor och vita svampar med vita skivor, ­säger Inga-Lill Franzén.

Är det då någon särskild svamp man ska titta lite extra efter just i Nackareservatet? Inga-Lill Franzén är säker på sin sak.

– Mandelriskan, som är min favoritsvamp. Den växer med ek och gran och det finns gott om den. Det är kungen av svampar tycker jag, den är fantastiskt god. Sedan har vi även kruskantarellen som är sällsynt men växer med ek och hassel som det finns mycket av i Nackareservatet.

Den mindre erfarna svampplockaren kan få vänta ytterligare någon vecka innan välbekanta sorter som kantarell, trattkantarell och trumpetsvamp tittar fram – om vädret är det rätta.

– Jag skulle inte tacka nej till någon regndag nu, säger Inga-Lill Franzén.

Fakta

Mandelriskan smakar skaldjur

Mandelriskan luktar och smakar skaldjur och därför passar dill bra till.

Den på många håll ovanliga svampen växer i rikare löv- och ­barrskog i södra och ­mellersta Sverige, gärna nära en ek eller gran.

Eftersom den är fast och kompakt behöver den en något längre tillagningstid än de flesta andra matsvampar.

Källa: Svampguiden