Nu är våren inte långt borta

Jytte Denize i Kärrdal hittade vintergäck när hon promenerade med sin hund.
Jytte Denize i Kärrdal hittade vintergäck när hon promenerade med sin hund.
Vintergäck, snödroppe och fågelsång.

Även om snön fortfarande ligger kvar på många platser finns det tecken som tyder på att årets kanske mest efterlängtade tid är på väg.

Det verkar som att det blir vår – i år igen.

Runt Sollentuna dyker det upp tecken på att vintern börjar dra mot sitt slut.

En av dem som har sett fram emot våren är Jytte Denize från Kärrdal. Hon stötte på vintergäck när hon var ute och gick med hunden. Vintergäck är små, gula och tillsammans med snödroppe, ett av de vårtecken som brukar upptäckas först.

– Man blir ju uppmuntrad när man ser så mycket vårtecken under promenaderna med hunden, säger Jytte Denize och tillägger att hon är trött på vintern och välkomnar våren med öppna armar.

– Jag tycker gott det kunde ha blivit vår direkt efter nyår. Eller åtminstone att vädret kunde bestämma sig och vara bara kallt eller bara varmt. Det är jobbigt när det är snö och tö fram och tillbaka.

Organisationen Fältbiologerna arrangerar varje år en vårteckenrapportering. Alla som ser ett tecken på att våren är på ingång kan skicka in en bild av sitt fynd till Fältbiologerna.

Och bidragen rasar in. De vanligaste tecknen hittills är snödroppar och fågelsång.

Fältbiologerna, som är en rikstäckande organisation för naturintresserade barn och ungdomar, sammanställer en karta över vilka vårtecken som upptäckts var i Sverige. Kartan finns på deras hemsida faltbiologerna.se.

Vintergäck är ett vårtecken.

Fakta

Sju vårdagar i rad betyder vår

Den meteorologiska våren definieras av SMHI och baseras på temperaturen i luften. En vårdag definieras som en dag då medeltemperaturen har varit mellan 0,1°C och 9,9°C.

Blir det sju vårdagar i rad är det offciellt vår.

Det kan, enligt SMHI, inte bli vår innan den 15 februari

Vissa anser att våren inte börjar på riktigt förrän det är vårdagjämning. År 2013 infaller vårdagjämningen den 16 mars.

Källa: SMHI