ANNONS

Nu avvecklas deras bästa mötesplats

Hans, Kajsa Greta och Kurt hoppas att politikerna ändrat sig.
Hans, Kajsa Greta och Kurt hoppas att politikerna ändrat sig.
På Höjdpunkten ses äldre för att umgås, sjunga, äta och spela bingo. Men nu har beslut tagits om att avveckla verksamheten.

– Vi är förtvivlade allihop. Vi är som en familj här, säger Hans Samuelsson, 92.
ANNONS

Sångstunden håller på att avslutas när Mitt i Sundbyberg besöker Höjdpunkten. Hans Samuelsson, Kurt Wahl, Kajsa Greta Törnström och de andra håller varandras händer och trallar med.

De är här två-tre dagar i veckan, och längtar alltid hit emellan besöken. Till Höjdpunkten på Ekbacken kommer man för sång, bingo, dans, måltider och yoga. Men allra mest för att umgås.

– Det är en sådan fin sammanhållning. Jag blev änkeman för ett år sedan, så Höjdpunkten är en guldgruva, säger Hans.

– Jag var skeptisk till en början, trodde det mest var dementa här och inget för mig. Men jag kände direkt när jag kom hit att det här är världens mest underbara plats, säger Kurt.

– Här är så lugnt och trivsamt. Hade jag inte börjat komma hit hade jag nog varit på dårhus idag! säger Kajsa Greta.

De lovordar personalen, maten, aktiviteterna och miljön. Därför tog de emot beskedet om att avveckla Höjdpunkten med bestörtning.

– Vi är förtvivlade allihop. Vi är som en familj här, säger Hans.

Orsaken är främst ett minskat besöksantal, mellan 24 och 32 äldre per månad ifjol. Årskostnaden på 2,8 miljoner ska förstärka andra mötesplatser för äldre, står i äldrenämndens beslut. Tanken är att Hans, Kurt, Kajsa Greta och de andra ska delta i Träffpunktens verksamhet i Bananhuset i centrum.

– Jag blir förbannad. Hur ska vi få plats där? frågar sig Kurt.

ANNONS

Hans menar att det de älskar med Höjdpunkten inte går att få där.

– Miljön här är så fantastisk. Vi hör koltrasten och bofinken sjunga, vi ser syrenerna blomma. Personalen odlar potatis och rödbetor som vi äter. Det här är vår oas, och det kommer vi att mista i centrum.

Men Maria Bohman (KD), ordförande i äldrenämnden, tror att en flytt till centrum blir en förbättring.

– Vi tror att det blir lite mer stimulans. Där finns stora ytor och en mängd aktiviteter. Vi ska ha så god kvalitet som det bara går efter de resurser vi har. Ibland har det varit färre besökare än personal på Höjdpunkten. Det går inte ihop sig.

Höjdpunktens gäster ska få ett personligt samtal och personalen erbjuds följa med till Bananhuset, intygar Bohman. Avvecklingen ska ske under 2016.

Men gänget på Höjdpunkten vill att politikerna tänker om.

– Vi behandlas som dagisbarn som flyttas runt. Vi har inte möjlighet att vara aktiva politisk på grund av olika slags rörelsehinder, men våra skallar är klara. Det går att minska kostnaderna utan att stänga, man kan ha öppet färre dagar i veckan. Jag hoppas de ändrar sig i sista sekund, säger Hans.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet motsatte sig äldrenämndens beslut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.