Nu backar bopriserna i stan

De senaste månaderna verkar prisracet på bostadsrätter innanför tullarna ha kommit av sig.

Nu backar i stället snittpriserna för innerstan som helhet, och mest på Söder.

Den senaste tiden verkar det ha lugnat ner sig på den överhettade bostadsmarknaden i Stockholms innerstad. Enligt Svensk Mäklarstatistik har snittpriserna i innerstan överlag minskat med en procent de senaste tre månaderna.

På Kungsholmen har de gått ner med 1 procent, och på Södermalm med 2 procent. På Norrmalm står de stilla medan endast Östermalm visar en uppåtgående trend i innerstan, med 1 procent.

Snittpriset per kvadratmeter är just nu 87 669 kronor i huvudstadens centrala delar. Det visar Svensk Mäklarstatistiks februarisiffror.

Men trots en relativt lugn bostadsprisutveckling de senaste månaderna är det stora skillnader mellan det pris som bostäderna utannonseras för och vad de sedan säljs för.

– Den största skillnaden för bostadsrätter var i Stor-Stockholm 14 procent i januari vilket motsvarar drygt 400 000 kronor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Enligt Staffan Tell på bostadssajten Hemnet är dessutom antalet lägenheter ute på marknaden färre än någonsin.

– Det totala antalet bostäder på marknaden ligger på historiskt låga nivåer just nu. För bostadsrätter ligger utbudet fyra procent lägre än förra året och 40 procent lägre än 2012. Samtidigt har det i år paradoxalt nog kommit ut fler nya bostäder på marknaden. Att det totala utbudet är lägre beror på en allt snabbare försäljningshastighet, säger Staffan Tell, i pressmeddelandet.

Fakta

Snittpriser för bostadsrätter senaste tre månaderna

Norrmalm/Vasastan: 92 327 kronor per kvadratmeter

Östermalm 91 776 kronor per kvadratmeter

Kungsholmen: 84 610 kronor per kvadratmeter

Södermalm: 83 758 kronor per kvadratmeter

Källa: Svensk Mäklarstatistik