ANNONS

Nu blåser vindarna liv i Väsbys eget kraftverk

Vindkraftverket snurrar och flera miljösatsningar är på gång.

Samtidigt är Miljöpartiet kritiskt till att bilberoendet ökar.
ANNONS

Sedan årsskiftet snurrar 50 meter långa vingar för att ge el till Upplands Väsbys medborgare.

– Upplands Väsby var en av de första kommunerna i Sverige som valde att satsa på vindkraft. Nu blir det mer och mer vanligt, säger Jan Olof Dahlin, projektledare på vindkraftbolaget O2.

Vindkraftverket står på Fallåsberget i Ockelbo kommun, en placering som valdes med tanke på vädret.

– Det är ett riktigt bra vindenergirikt område, framför allt nu och tre månader framöver.

Vindkraftverket kommer att försörja mellan 20 till 25 procent av kommunens organisationer, som skolor och vårdboenden med el.

– Vi kan inte täcka hela elbehovet med vindkraft, men vår el är till hundra procent grön, säger Thomas Thunblom, samhällsbyggnadschef på kommunen och ansvarig för vindkraftverket.

Även andra miljösatsningar är på gång. Förskolorna och skolorna ska nu ses över för att se vilka energibesparingar som kan göras.

– Vi ska se över lokalerna och även arbeta med elever och lärare. För ska det vara lönsamt att förändra i byggnaderna måste vi förändra beteendet, säger Eva Bergh, miljöstrateg i kommunen.

Ytterligare en satsning som kommer att starta i februari är en bilpool med 60 fordon. En elbil är beställd, men även de övriga i poolen är miljöbilar.

ANNONS

– Poolen blir till en början för kommunanställda. Sedan vill vi hitta externa aktörer att samarbeta med för att starta bilpooler också för allmänheten, säger Eva Bergh.

Johan Magnusson (C), miljökommunalråd, menar att kommunen har en ambitiös miljöpolitik.

– Vi kan aldrig säga att vi gör tillräckligt. Vi ska halvera miljöpåverkan till år 2020 och för att nå dit behöver vi vässa miljöpolitiken ännu mer.

Miljöpartiet tycker satsningarna är bra, men inte tillräckliga.

– Samtidigt som man satsar på miljön tar kommunen ett steg tillbaka när man tänker bygga ute i naturområden som Väsby sjöstad. Ett sådant projekt skapar ju ett bilberoende. Ibland låter miljömålen bättre än vad de i realiteten är, säger Lars Valtersson (MP).

Kommunens vindkraftverk ska försörja 20-25 procent av kommunens verksamheter med el.