Min lokala hjälte

Nu blir borätterna dyrare

Mäklaren Robert Karlsson säger att bra lägenheter går lätt att sälja även i dåliga tider. Men till just den här visningen kom bara en spekulant.
Mäklaren Robert Karlsson säger att bra lägenheter går lätt att sälja även i dåliga tider. Men till just den här visningen kom bara en spekulant.
Nu vänder bostadsrättspriserna uppåt igen. Efter förra årets kraftiga nedgång blir lägenheterna nu dyrare. Men mäklarna på Lidingö känner inte riktigt igen sig i bilden.

– Vi märker att marknaden börjar återhämta sig, men för att priserna ska gå upp mer än så här tror jag att det måste bli färre lägenheter på marknaden, säger Robert Karlsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Enligt Mäklarsamfundets senaste statistik har bostadsrättspriserna, som föll på Lidingö förra året, nu gått upp 4 procent de senaste tre månaderna. Det är en procentenhet mer än i Stockholm.

Den här dagen visar mäklaren Robert Karlsson en tvåa i Torsvik för andra gången. Den enda besökaren är Anders, som kommer som ”extra ögon” åt sin son som är spekulant. Han tycker att lägenheten är fin, med bra läge och lagom renoveringsbehov.

– Det är roligt när man kan göra om lite, säger Anders och tar fram måttbandet för att mäta badrummet, eftersom hans son vill byta till duschkabin.

Enligt Robert Karlsson är det inte ovanligt att visning av en bra lägenhet med okej pris bara har några få besökare. Han tror problemet är att många säljare inte insett att priserna gått ner och att det är viktigt att man numera sätter rätt pris direkt om man ska kunna sälja en lägenhet.

– Får säljaren inte det han eller hon vill ha så säljer den ibland inte, säger han.

Men att det är få besökare på en visning behöver inte betyda att lägenheten inte säljs.

– Bra lägenheter går alltid att sälja, säger Robert Karlsson.

Han får medhåll av Lidingömäklaren Henrietta Sjöwall.

– Alla bostadsrätter med bra lägen, i gott skick och i bostadsrättsföreningar med god ekonomi säljs till bra pris oavsett konjunktur, säger hon.

Det nya bolånetaket har också påverkat marknaden eftersom möjligheterna att låna till renovering att blivit mindre. Man får bara låna upp till 85 procent av köpesumman, så renoveringspengar måste man ha sparat ihop till eller låna på annat sätt.

– Renoveringsobjekt tar generellt sett lite längre tid att sälja, säger Henrietta Sjöwall.

Mitt i Lidingö Tidning har tidigare skrivit om att det varit rekordmånga lägenheter ute på marknaden under hösten. Och det är en trend som håller i sig även nu. Annika Attoff på Mäklarhuset tycker att det lett till större skillnader i pris mellan olika lägenheter, beroende på var på ön bostaden ligger och vilket skick den är i, men också på grund av olika tillfälligheter.

– Marknaden är otroligt vacklande. På Näset har jag varit med om att det skiljer nästan en miljon kronor mellan två nästan exakt likadana lägenheter, säger hon.

Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet tycker det är lite för tidigt att säga ännu hur det kommer att gå med bostadspriserna framöver. Att den riktiga våren har dröjt kan ha minskat folkets lust att köpa ny bostad tror hon.

– Vi behöver nog tre månader till för att säga hur priserna kommer att utveckla sig, säger hon.

Men Riksbankens beslut att låta räntan ligga oförändrad tror hon kommer att leda till att fler vågar satsa på att köpa ny bostad under våren.

– Vår bedömning är att det kommer att ta lättare att ta beslutet att flytta, säger hon.

För att priserna ska gå upp mer tror jag det måste bli färre lägenheter på marknaden.robert karlsson mäklare

Fakta

Överskott på lägenheter till salu

Bomarknaden på Lidingö de senaste tre månaderna.

Sålda lägenheter: 67.

Nyinkomna lägenheter: 263.

Snittpris: 2 501 000 kronor.

Snittpris/kvm: 32 130 kr.

Prisförändring i procent:

Källa: Hemnet.se, Mäklarsamfundet