ANNONS

Nu blir det nationaldagsfest på Enskede IP

Fotbollsturnering med nyanlända och ungdomar från Stockholmsklubbarna. Artister och festivalkänsla. Den 6 juni blir det fest för nya och gamla svenskar på Enskede IP.

– Det här är en början som vi hoppas ska leda till mer, säger Erik Englund, en av initiativtagarna.
ANNONS

Erik Englund startade ett fotbollslag med 15 killar på ett flyktingboende för ensamkommande flyktingungdomar i Farsta i höstas.

– Det blev väldigt bra och jag kände att jag ville göra något mer. Då fick jag idén till en fotbollsturnering. Eftersom jag kommer från Enskede kollade jag om vi kunde vara på Enskede IP, säger Erik Englund.

Nu är 250 ungdomar mellan 15 och 18 år anmälda till fotbollsturneringen den 6 juni. Nyanlända och ungdomar från Stockholmsklubbarna kommer att delas upp i blandade lag.

– Jag har framför allt frågat klubbar i söderort, som Hammarby, Enskede och Älvsjö. Det här är bara en början. Tanken är att klubbar, föreningar och andra ska ta vid sedan och bjuda in. Då är det ju bra om klubbarna är i närområdet. Eller om man får en ny kompis. Det kan hända mycket på en dag, säger Erik Englund.

Det kommer att vara mixade lag med tjejer och killar i samma lag.

Men nu har fotbollsturneringen vuxit till något mycket större. De är nu ett tiotal personer som tillsammans anordnar ett alternativt nationaldagsfirande på Enskede IP.

– Vi vill göra någonting som innebar möjligheter till svenska kontakter. Våra vägar korsas ju i stort sett aldrig. Det finns många människor som vill göra något, men vet inte vad. Jag tror att man slår sönder rädslorna och fördomarna när man får kontakt, säger Beatrice Börjesson Vestlund, som är en av initiativtagarna.

Vilken dag är då inte bättre än nationaldagen, den 6 juni? Det blir festival, artister som uppträder, sumobrottning, dansuppträdanden, dans work shops och andra aktiviteter. Arrangörerna jobbar på att få dit food trucks med fika och sockervadd och annat som bidrar till festivalkänsla.

– Sony music är sponsor och vi kommer att ha artister som uppträder ideellt, säger Beatrice Börjesson Vestlund.

ANNONS

En station ska handla om hur var och en kan göra skillnad.

– Där kan personer från olika föreningar och boenden prata om sina upplevelser och inspirera människor att själva göra något, säger Beatrice Börjesson Vestlund.

Festen kommer att pågå mellan 10 och 17 och arrangörerna hoppas på omkring 2 000 besökare. Mer information finns på www.tillsammanscup.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.