ANNONS

Nu blir natten längre än dagen

Fånga ljuset, sköt dygnsrymten – och ställ inte för höga krav.

Ljusforskaren Jerker­ Hetta tipsar Mitt i:s ­läsare om de bästa ­sätten att göra den ­mörka perioden lite ­ljusare.
ANNONS

Egentligen börjar det med sommarsolståndet, men vem orkar tänka på att vi går mot mörkare tider när solen står som högts på himlen den 21 juni?

En bättre brytpunkt mellan ljus och mörker är nog höstdagjämningen som infaller i dag tisdag.

Klockan 02.29 passerade solen himmelsekvatorn i sin årliga bana över stjärnhimlen, står det att läsa i uppslagsverken. Men vad betyder det egentligen?

– Det är vid den tidpunkt när jordens axel varken lutar mot eller ifrån solen, så att både nordpolen och sydpolen träffas av exakt lika mycket ljus, förklarar Peter Ulf­heden, amatörastronom från Sollentuna.

Ett som är säkert är dock att balansen mellan ljus och mörker har en stark påverkan på människan.

– Ljus och mörker styr vår biologiska klocka. På våren när dagarna blir längre blir kroppens signalsystem med olika hormoner och signalämnen mer aktivt, och på hösten är det tvärtom, förklarar Jerker Hetta, professor i socialpsykiatri vid Karolinska institutet.

Han forskar om hur ljuset påverkar människor med årstidsbunden depression, och säger att det finns några enkla knep för att hålla sig piggare under den mörka perioden.

Ett är att ta vara på det korta dagsljus som finns, till exempel genom att ta en promenad på lunchen.

Ett annat är att vara lite mer strikt med dygnsrytmen eftersom det är lättare att rubba den när det är färre timmar med dagsljus. Jerker Hetta lyfter också fram behovet av att slå av lite på takten och följa en mer naturlig rytm.

ANNONS

– Hela naturen varvar ner under vintern och det finns en sorts balans i det, en blomningstid och en tid då löven gulnar. Men vi lever i ett samhälle där vi i regel har samma arbetstider året runt, och om man alltid vill ha samma höga tempo kan det upplevas som jobbigare på vintern, säger han.

För många kan mörkret dessutom vara en fördel, beroende på vilka intressen man har.

Peter Ulfheden gillar hösten på grund av kombinationen av mörker och milt väder, vilket är optimalt för astronomiska observationer.

Vibybon och filmentusiasten Jan Lindberg, medlem i 50-årsjubilerande Sollentuna Filmklubb, ägnar en stor del av det mörka halvåret till att redigera allt film­material som han samlar ihop under sommaren.

– Under hösten minskar pressen på att vara ute och ta vara på det fina vädret och det kan vara lite skönt tycker jag. Man blir mindre stressad, säger Jan Lindberg.

Vi går mot mörkare tider. Håll dig lite piggare genom att ta vara på dagsljuset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.