Nu blir Östermalm också rödgrönt

Efter åtta års styre på Östermalm tvingas Moderaterna att avsäga sig ordförandeposten i stadsdelsnämnden. Antagligen tar S ­eller MP över.

Moderaterna blev största parti både i Stockholm och på Östermalm. Men eftersom fördelningen av platser i stadsdelsnämnden fördelas efter majoriteten i kommunfullmäktige, där S, V, MP och FI preliminärt ser ut att få 53 av de 101 mandaten, blir det nytt styre även i stadsdelen.

– Jag vill gärna bli ordförande i stadsdelsnämnden, säger Birgit Beijer Marklund, ledamot och grupp­ledare för S i nämnden.

Vad blir det första ni gör på Östermalm?

– Vi får se hur budgeten blir, men bland annat minska barngrupper i förskolan, anställa fler förskolelärare, minska arbetslösheten bland unga och ersätta Arbetscentrum på Gärdet.

Men vem som blir ordförande på Östermalm återstår att se efter förhandlingar mellan partierna i Stadshuset. Först i december klubbar kommunfullmäktige vilka partier och politiker som överhuvudtaget får sitta i nämnden.

Och Stockholm har ju dessutom fått två nya partier i stadshuset – Fi och SD.

Fi:s platser är ännu inte klara. SD ser däremot inte ut att få några platser i Östermalms stadsdelsnämnd.

Som mitti.se avslöjade i fredags har partiet för få mandat för att på egen maskin ta plats – varken i facknämnderna eller i stadsdelsnämnderna.

Inget av de övriga partier Mitt i har talat med vill ge upp sina egna platser till förmån för SD.

– Jag har svårt att se att vi eller någon annan skulle hjälpa dem in, säger exempelvis Hakim Belarbi, presstalesman för Miljöpartiet i stadshuset.

Om FI skulle få en plats i nämnden kan man inte presentera en eventuell kandidat i stadsdelen ännu.

– Vi har inte kommit till stadsdelsnivå ännu och har inga namn klara på Östermalm. Men får vi plats vill vi se ett ökat genusperspektiv i förskolan och förbud mot vinstuttagande i välfärden, säger Malin Ericson, ord­förande för FI Storstockholm.

Fakta

Så röstade delar av Östermalm

Lappkärrsberget var det enda valdistriktet i Östermalms stadsdelsområde där Moderaterna inte blev största partiet. M:s starkaste fäste finns i Oscar 2 – Oscarskyrkan, där man fick 63,1 procent.

Vid Oscarskyrkan var dessutom Feministiskt initiativ svagast på Östermalm med 0,9 procent. FI:s starkaste fäste var i Lappis där man fick 6,9 procent.

Sverigedemokraterna hade sitt svagaste stöd i Lappkärrsberget – 2,3 procent – och var starkast i Oscar 1 Djurgården med 6,9 %.

Källa: Valmyndigheten