ANNONS

Nu blir Törnskogens naturreservat ännu större

109 hektar är den totala arealen i Norra Törnskogens naturreservat. Miljöplaneraren Anna Jakobsson tror att det blir ett populärt utflyktsmål.
109 hektar är den totala arealen i Norra Törnskogens naturreservat. Miljöplaneraren Anna Jakobsson tror att det blir ett populärt utflyktsmål.
skog, kotte, tall
Det finns gott om äldre tallar i Törnskogen.
Fönsterlav.
Fönsterlav.
Spår av Andersbergs torp i Törnskogen.
Spår av Andersbergs torp i Törnskogen.
Även den norra delen av Törnskogen blir nu naturreservat.

Tillgängligheten ska öka och både grillplats och sagostig ska anläggas.

– Det här blir ett utflyktsmål, säger miljöplaneraren Anna Jakobsson.
ANNONS

Den 9 juni 2010 fattade Sollentuna kommunfullmäktige beslut om att bilda naturreservat i Södra Törnskogen. Reservatet är hela 500 hektar stort och bjuder på ett landskap som domineras av hällmarktallskog och blåbärsgranskog.

Nu har kommunfullmäktige även i Upplands Väsby kommit till skott och tagit samma beslut. Det innebär att även Norra Törnskogen blir naturreservat och tillsammans med den södra delen blir reservatet 109 hektar större.

– Den stora skillnaden är att det blir förbjudet att avverka skogen och att området ska skötas efter en särskild skötselplan, säger Anna Jakobsson som arbetar som miljöplanerare på Upplands Väsby kommun.

För allmänheten i både Sollentuna och Väsby innebär beslutet flera konkreta fördelar. Tillgängligheten kommer successivt att förbättras och tanken är att Törnskogen ska bli ett populärt utflyktsmål för alla som gillar att vara ute i naturen.

En grillplats planeras, fornlämningar och stigar ska markeras ut och barnen ska få en särskild sagostig.

– Vi tänker oss nio stationer där man vid varje station kan få en saga uppläst för sig. Det kan också finnas en naturpedagogisk fråga att svara på eller en aktivitet som att gå balansgång. Tanken är att sagostigen ska rikta sig till bredare åldergrupper, säger Anna Jakobsson.

Men långt ifrån hela skogen ska förvandlas till en naturanläggning. Minst lika viktigt är att bevara känslan av vildmark.

– Det som karakteriserar Törnskogen är att det är mycket hällmarkstallskog. I fältskiktet finns där mycket ljung, fönsterlav och renlav, förklarar Anna Jakobsson.

Politiskt har det i Väsby funnits en bred enighet om att bilda naturreservat i Törnskogen men för Miljöpartiet är det ändå en liten extra framgång. Partiet lade redan 1998 en motion i ämnet.

ANNONS

Lars Valtersson, kommunalråd för Miljöpartiet, konstaterar att det är ett slags rekord i uthållighet.

– Det har varit segt men det är fantastiskt roligt att det äntligen blir av.

Varför har frågan varit så viktig för er?

– Det är ett viktigt område att skydda. Främst ur tre aspekter, att det är mycket fornlämningar, höga natur- och rekreationsvärden. Jämfört med Sollentuna, Sigtuna och Järfälla har Väsby inte så mycket skyddad natur, säger Lars Valtersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.