ANNONS

Nu blir Vallavägen dataspel

Bygg ditt eget, digitala Vallavägen – via succéspelet Minecraft.

Det är nu möjligt för Haninges unga.

– Vi vill nå dem vi inte nått tidigare i stadsbyggnadsfrågor, säger kommunens projektledare Samuel Rizk.
ANNONS

Dataspelet Minecraft har tidigare använts av bland annat HSB för att få ungdomar intresserade av stadsbyggnad. Nu går Haninge samma väg. I förra veckan lanserades idétävlingen ”Vallavägen + Minecraft”.

Intresserade kan nu, via Minecraft, bygga sitt eget digitala Vallavägen mellan gamla Nynäs­vägen och Torvallaområdet.

Spelet Minecraft kostar normalt 180 kronor, men kommunen delar ut ett antal gratislicenser.

Efter att man loggat in på spelet kopplar man upp sig mot kommunens modell och tar del av en tomt på 100×100 meter som man får göra vad man vill med.

– Indikationerna vi fått säger att intresset är väldigt stort. Vi vet att väldigt många unga spelar Minecraft, det är ett bekant forum. Men vi vill inte bara nå dem som redan spelar, utan även nå unga grupper som vi kan introducera till stadsbyggnadsfrågor via spelet, säger planarkitekten och projektledaren Samuel Rizk.

Fyra ungdomar har anställts av stadsbyggnadsförvaltningen för att informera unga Haningebor om tävlingen. Budskapet är att det är okej att ta ut svängarna.

– Vi vill helt enkelt nå ut till de unga, säger Samuel Rizk.

Varför just Vallavägen?

– Den illustrerar många av våra utmaningar. Här finns stora utrymmen med p-platser, garage, asfaltytor och gröna remsor som inte används. Det är ganska otryggt på kvällarna på sina håll. Vi vill ha in nya idéer och veta vad ungdomar vill ha utanför sin port.

ANNONS

Unga som gamla kan fram till 20 april vara med och bygga sitt digitala Vallavägen.

De bästa förslagen tas ut av en jury bestående av Haningeungdomar, tjänstemän på stadsbyggnadsförvaltningen och arkitekter.

Det kommer även delas ut priser och göras en utställning av de bästa idéerna.

Resultatet ska användas som utgångspunkt för en stadsbyggnadsworkshop för ungdomar. Kommunen hoppas att det blir starten på en diskussion om hur man tillsammans med ungdomar kan skapa framtidens Haninge.

– Det är klart att vi inte kommer att förverkliga Minecraft-förslagen på rak arm, utan det handlar om att vi ska få idéer om hur unga ser på den framtida regionala stadskärnan, säger Samuel Rizk.

Mer om hur man kommer i gång i tävlingen går att läsa på kommunens hemsida.

ANNONS