Nu blommar det i Vallentuna

En fjäril har slagit sig ner i ett hav av lila aubretia.
En fjäril har slagit sig ner i ett hav av lila aubretia.
Häggen är full av knoppar som snart kommer att blomma.  Pärlhyacinterna mår som bäst i lite sandig jord.  Höga pollenhalter är inget som skrämmer den här nyckelpigan.  En humla svärmar kring en blommande rosenberberis.
Häggen är full av knoppar som snart kommer att blomma. Pärlhyacinterna mår som bäst i lite sandig jord. Höga pollenhalter är inget som skrämmer den här nyckelpigan. En humla svärmar kring en blommande rosenberberis.
Nu i dagarna slår häggen ut i Vallentuna och årets kanske vackraste blomningsveckor börjar. Samtidigt ska det avgöras vilken odlingszon Vallentuna tillhör.

Kejsarkronor, tulpaner och pärlhyacinter står i full blom i trädgårdarna och i skogsdungar kikar blåsippor upp samtidigt som vitsipporna sjunger på sista versen. Just den här veckan väntas också häggen slå ut och den vackraste tiden på året – den mellan hägg och syren – börjar.

Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget gav sig ut för att titta på den skira försommargrönskan.

Vallentuna är särskilt intressant ut ett odlingsperspektiv eftersom kommunen befinner sig på gränsen mellan odlingzon tre och fyra, enligt Riksförbundet Svensk tärdgårds zonindelning för hela Sverige.

– Kartan är 102 år gammal och bygger dels på meteorologiska och geografiska data, dels på observationer från enskilda odlare och trädgårdsmästare, säger Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk trädgård.

Nu ska zonkartan finslipas och fler observationer ska hämtas in med hjälp av en ny enkät som ­riktar sig till allmänheten.

– Växthuseffekten påverkar, det blir varmare och därmed kan våra odlingszoner förändras, säger Ann-Catrin Thor.

Större delen av Vallentuna kommun befinner sig i odlingszon 4. Där är det litet bistrare än de södra delarna av kommunen – ungefär från Vallentuna centrum och söder ut mot Täby och väster ut mot Upplands Väsby – som befinner sig i den mildare odlingzon 3.

– Just eftersom Vallentuna befinner sig på gränsen mellan två zoner är det litet extra intressant. Därför hoppas vi på många observationer därifrån, säger Ann-Catrin Thor.