Nu blommar det på asfaltgården i Visättra

John Petersen gläds åt blommorna på gården.
John Petersen gläds åt blommorna på gården.
I höstas ryckte frivilliga in och planterade blommor på en gård i Visättra som fick asfalt och plastgräs efter en renovering.

Än blommar det, och hyresvärden har dragit sitt strå till stacken.

Det haglade arga åsikter från boende på gården på Visättravägen förra året när renoveringen stod klar. Den omfattande renoveringen, som gjordes bland annat för att det läckte ner vatten i ett garage under gården, resulterade i att alla växtlighet togs bort.

Det enda som fanns på gården var plastgräs, asfalt och en liten lekplats.

Det fick Huddinge-Botkyrka trädgårdssällskap att reagera. De åkte dit och planterade i de tomma betongkrukorna.

Och än finns blommorna kvar.

– Det var en jättefin gest att någon ville hjälpa oss, det blommar fortfarande där de planterade, säger John Petersen som bott i området i 15 år.

På gården finns över tio betongkrukor, hälften av dem har i dag fått blommor. Utöver dem finns stora blomkrukor utanför trappuppgångarna. I dem har den nya värden Stendörren planterat.

Blommorna i de olika krukorna på gården nästan drunknar i den massiva mörka asfalten som dominerar gården. Men ändå så ser det bättre ut än innan, anser John Petersen.

– Värden har varit här och gjort en del också, de har fyllt i med blommor i betongkrukorna utanför portarna. Utemiljön har generellt blivit bättre, men man kan göra mer här, säger han.

Han pekar mot gårdens mitt där det idag finns en lekplats med två gungor.

– Den där lekplatsen ska barn från 210 lägenheter dela på, kanske kunde de bygga ut lite mer. Men det har hänt något på gården i alla fall, det ger trivsel när det blir lite grönare, säger han.

Och värden lovar nu att det blir ännu mer grönt i framtiden.

– Så blir det absolut, vi utarbetar en plan på gården där det både kan bli mer leksaker för barnen och även mer grönt och sittplatser ute på gården. Det är en hel del asfalt tyvärr, men man kan fortfarande få det grönare, säger Jonas Hagström, förvaltare på Stendörren.

Fakta

Omstridd gård

Lokaltidningen Mitt i har ett flertal gånger rapporterat om missnöjet över både gårdsrenovering och avsaknad av växtlighet på gården.

Den förre ägaren, Allokton, har tidigare varit utsedd till värsta värden av Hyresgästföreningen.

Fastigheterna såldes till Stendörren i december 2012.

Källa: Hem och hyra, Fastighetsvärlden