ANNONS

Nu bor 375 nya salamandrar vid Kyrksjön – minst

För den som gillar att kolla på grodor och salamandrar finns nu ytterligare en damm att spana in vid Kyrksjölöten. Under våren och sommaren har den skyddsvärda större vattensalamandern återplanterats.
ANNONS

– Den större vattensalamandern är ovanlig i kommunen, berättar Vide Ohlin, projektledare för Stockholms stads naturprojekt Grodkollen.

De första groddammarna i Bromma grävdes redan 2007. Det finns nu totalt tio dammar i Bromma i Råcksta, Söderberga, Judarnskogen, Lillsjöparken, Ålstensskogen och Kyrksjölöten.

– Där finns nu växande populationer av grodor och salamandrar, berättar Vide Ohlin.

Den senare, en släkting till grodan, har planterats in i år. Elever vid Olovslundsskolan har hjälpt till att föda upp dem. Nu finns cirka 375 salamandrar vid Kyrksjön – det är åtminstone så många som Vide Ohlin och de andra i projektet har räknat till.

– Grodor är en bra ingång till ett naturintresse. Det är en förhållandevis populär djurgrupp, säger Vide Ohlin.

Grodor och salamandrar är även viktiga för den biologiska mångfalden. De både äts av större djur och äter själva mindre djur. Själva dammarna stimulerar också mångfalden, berättar Vide Ohlin.

En viktig aspekt av Grodkollen är att människor lätt ska kunna ta sig till platserna där grodorna finns. Det handlar om bra skyltning och framkomlighet. Så på med gummistövlarna och ge dig ut för att spana! Mer information finns på www.grodkollen.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.