Nu bor 92 000 personer i Nacka

Nacka kommun passerade 92 000 invånare för två veckor sedan.

– Men vi skulle kunna vara under 92 000 igen nästa vecka, säger Lisa Ståhlberg, Nacka kommun.

Befolkningsmängden kan nämligen variera från vecka till vecka och det har hänt att kommunen passerat milstolpar för att sedan sjunka tillbaka veckan efter.

Fast det verkar otroligt att det ska hända nu.

– Förra året hände det att vi minskade någon vecka, men det är ovanligt. I år har vi ökat varje vecka hittills, säger Lisa Ståhlberg, controller på Nacka kommun.

Att Nacka passerat 92 000 invånare först nu innebär att befolkningsökningen faktiskt går långsammare än tidigare.

– Jämfört med de senaste två åren så är takten lite lugnare, även om det fortfarande är en hög takt, säger Lisa Ståhlberg.

Anledningen är att färre bostäder färdigställs – ungefär 300 om året jämfört med 500 för ett par år sedan. Den lugnare takten ser ut att hålla i sig under 2012 och 2013, enligt Lisa Ståhlberg. För Nacka, som dragits med växtvärk de senaste åren, är det välkommet.

– Fortfarande är de som flyttar till Nacka till stor del barnfamiljer, så det är fortsatt högt tryck på förskolorna. Men det vi ser är att det fötts något färre barn 2011.

Färre födda barn innebär att trycket på förskoleplatser kan komma att minska. I takt med att de stora barnkullarna växer upp kommer trycket att öka på skolorna inom de närmsta åren.

100 000 invånare kommer Nacka att ha först år 2016, enligt kommunens prognoser.

– 2016 är det senaste budet, men det kan både skjutas fram eller hända tidigare. Det som kan ske är förtätning i områden, som exempelvis i Sickla de senaste åren. Det är samma mönster som i innerstan, man bor kvar längre i sin lägenhet när man skaffar familj.

Fakta

Störst ökning i småhusområden

Befolkningsökningen uppgår till 384 personer hittills i år. Födelseöverskottet är 180 personer.

En ökning om 400 personer ger knappt 30 miljoner kronor i ökade skatteintäkter (första året, sedan minskar det).

Störst tillväxt var det i östra Boo, i områdena Boo gård, Lännersta och Eriksvik där inflyttning i nybyggda småhus pågår.

2010 och 2009 ökade befolkningen med över 2 000 personer i Nacka kommun.

1 januari 2011 var befolkningen i Nacka 90 108, året efter var befolkningen 91 616.

Källa: Nacka kommun