Min lokala hjälte

Nu börjar byggherrar tävla om Kristineberg

Snart börjar det byggas i Kristineberg.
Snart börjar det byggas i Kristineberg.
Under sommaren ska de byggherrar som vill finslipa sina anbud för att vinna ensamrätten att bygga förta etappen i Kristineberg.

Kommunen vill att hälften av lägenheterna i området blir hyresrätter.

Den byggherre som den 19 augusti lämnat in det förslag där miljö- och hållbarhetsaspekten, gestaltningen och priset är det bästa kommer att vinna den åtråvärda rätten att bebygga Kristineberg etapp ett i den så kallade markanvisning som just nu pågår.

Kommunen har ytterligare ett krav på byggherrarna. Hälften av bostäderna i områdets flerbostadshus ska vara hyresrätter. Det innebär cirka 125 hyresrätter i etapp ett.

– 400 till 450 bostäder kommer att byggas totalt i den här etappen. av dem kommer ungefär 250 bostäder att vara i flerbostadshus och hälften av dem ska vara hyresrätter, säger Martin Larsson, projektledare för Kristinebergsområdet åt Vallentuna kommun.

Etapp ett är den första av fem etapper som byggs i Kristineberg, Vallentuna kommuns största utbyggnadsprojekt beläget öster om Arningeleden från centrala Vallentuna i norr till Täbygränsen i söder.

Totalt ska upp till 1800 bostäder byggas i området. Dessutom ska skolor och annan service växa fram.

Kommunens mål är att hälften av de i runda slängar 700 bostäderna i flerbostadshus som ska upplåtas med hyresrätt. Men kommunen kan inte garantera att det blir så. Både kommunen och byggbolaget JM äger mark i området. Där kommunen äger marken kan man lätt bestämma om upplåtelseformen. Men när det gäller byggen på JM:s mark måste man förhandla.

– Men det är vår målsättning att hälften av bostäderna i flerbostadshus blir hyresrätter och vi gör vad vi kan för att det ska bli så, säger Martin Larsson.