Nu börjar öringarnas vilda liv

De unga havsöringarna ska lämna tryggheten i uppfödningskassen. Via den vita slangen ska de upp pumpas upp till en tank på ett lastbilsflak för transport till olika utsättningsplatser på Värmdö.
De unga havsöringarna ska lämna tryggheten i uppfödningskassen. Via den vita slangen ska de upp pumpas upp till en tank på ett lastbilsflak för transport till olika utsättningsplatser på Värmdö.
Havsöringarna har nått sitt mål. Vattnen utanför Eknäs på Ingarö.
Havsöringarna har nått sitt mål. Vattnen utanför Eknäs på Ingarö.
De utsatta öringarna väger i snitt 95 gram.
De utsatta öringarna väger i snitt 95 gram.
Skyddade från fåglar och sälar växer havs­öringarna upp i en kasse. Efter en vådlig lastbilsfärd sköljs de sedan ut i sina nya hemmavatten.

Öringarnas uppgift är att bevara arten i Stockholmstraktens inre och yttre vatten.

En regnig tisdagseftermiddag på södra Gålö är det dags. De små havsöringsungarna har vuxit till sig och får inte längre vara kvar i sin trygga nätkasse. En tjock slang har förts ner i fiskstimmet. Den passerar en pump och en auto­matisk fiskräknare. Sedan fortsätter slangen brant uppåt till en tank på ett lastbilsflak.

Den runda nätkassen är skyddad av nät. Men trots det har ungfiskarna inte varit förskonade från attacker, från luften och havet. De ivrigaste jägarna är hägrarna.

– De samarbetar genom att tillsammans hoppa på det övre skyddsnätet så att det trycks ner. Sedan når de vattenytan i kassen och kan plocka fisk, säger projektledaren biolog Sverker Lovén.

Under nätkassen försöker smarta sälar komma åt godsakerna.

– De har gnagit hål på nätet och sugit ut fiskar ungefär som när en unge diar sin mamma. Nu har vi försett kassen med ett yttre palissadnät som stoppat attackerna.

Men nu ska de unga havsöringarna utsättas för en annan prövning.

Pumpen sätts på och vattnet sugs snabbt in i slangen. Öringarna kämpar emot strömmen men förgäves. De sugs upp på lastbilsflakets tank med stjärten först. Först när räkneverket nått 18 000 ska pumpen stängas av.

Chauffören Thomas Hammarlund står på flaket kontrollerar att fisken inte skadas i trängseln.

– Transporten blir som ett ­Lidingölopp för fisken. När vägen är ojämn och kurvig ökar deras ansträngning och syreförbrukning, säger han.

En pump blåser ner syre i tankarna. Men att hålla rätt syrenivå är ett precisionsarbete.

– Om fisken får för lite syre blir den hjärnskadad och dör, och om det blir för mycket syre får den bubblor på insidan och flyter upp med buken uppåt.

Tidigare under dagen har lastbilen lämnat öringar inne i Stockholms ström.

– När vi kom tillbaka upptäckte vi att en fisk var kvar. Den hade överlevt i en liten vattensamling längst in i ett hörn i en tank. Helt otroligt, säger Thomas Hammarlund.

Han hoppar in i lastbilen och färden går mot Värmdö, där öringen ska sättas ut på flera platser. Gålös vägar och Dalarövägen är slingriga och vattnet stänker ut på vägbanan i kurvorna. Vid avfarten till Österhaninge svänger lastbilen in på busshållplatsen.

– Vi måste ta ett depåstopp här och kolla syrenivåerna i tankarna, säger Thomas Hammarlund.

Färden fortsätter sedan nonstop till Eknäs på Ingarö. Där släpps öringen ut utan dramatik.

– De flesta kommer att hålla sig här i närheten. Men de är ­ton­åringar och en del behöver sin backpacker-tid. De kommer att simma neråt Gotland, eller ända till Kiel där en av våra utsatta öringar fångades, säger Sverker Lovén.

Fakta

136 900 öringar har satts ut

Rom och mjölke tas från viltfångade fiskar. Äggen kläcks sedan i sötvatten på en fiskodling.

De utsatta öringarna får inte fiskas förrän de växt till 50 centimeter.

Utsättningen finansieras genom försäljning av fiskekort samt bidrag från kommunerna. Stockholm stads projektledare ansvarar för utsättningen.

136 900 havsöringar sattes ut i skärgården och några utvalda vattendrag länet i förra veckan.