Nu börjar Patrick från Fittja på Polishögskolan

Patrick Tornéus är den förste av 20 ungdomar i Fittjapolisens mentorsprogram att komma in på Polishögskolan.
Patrick Tornéus är den förste av 20 ungdomar i Fittjapolisens mentorsprogram att komma in på Polishögskolan.
Fittjapolisens mentorprogram har skördat sin första framgång. I höst börjar Patrick Tornéus på polishögskolan.

– Glöden för yrket har jag alltid haft, min mentor gav mig veden.

I höst börjar Patrick Tornéus på polishögskolan i Umeå. Då slutar en flera år lång kamp för att komma in, samtidigt som en helt ny utmaning börjar.

– Det är blandade känslor. Jag har kämpat länge och är oerhört glad, men samtidigt känns det tufft att lämna det här, berättar Patrick Tornéus och sveper med handen över Fittja där han är uppvuxen och där han nu jobbar för Botkyrkabyggen.

För tre år sedan började polisen sitt program för att locka fler förortsungdomar till polisyrket. Patrick och åtta andra mellan 16 och 22 år fick bland annat komma på studiebesök på Polishögskolan. Sedan fick de var sin mentor – en polis som hela tiden finns där som stöd om ungdomarna behöver det.

– Jag vet hur det är att bli kallad svikare och golare för att man är polis och jag vet att de här ungdomarna har haft folk som varit kritiska till polisen i sin närhet. Då vill vi vara en balans och ett stöd och stå för en positivitet, säger polisen John Franco, som trots att han slutat i Fittja fortfarande är mentor åt flera unga – bland annat Patrick.

Det krävdes tre ansökningar till Polishögskolan innan Patrick Tornéus kom in. Det är helt normalt, men om inte John Franco funnits hade han kanske inte vågat kämpa.

– John berättade att det inte är mig det är fel på. Han har gett mig feedback på mitt personliga brev och svarat på frågor om hur jag ska tänka. Bara att han är polis gör att allt känns mycket mer verkligt också, säger Patrick Tornéus.

Av de 20 som är med i mentorsprogrammet har fem eller sex gått till den sista gallringen. Flera kommer att försöka igen, tror John Franco. För Patrick Tornéus är det ett sätt att få jobba med människor, direkt och ute på fältet.

– Jag har mycket att bidra med i en förortsmiljö. En del andra perspektiv, säger han.

John Franco hoppas att ungdomarna fortsätter att vara goda förebilder, oavsett vilket yrke de väljer. Personer som Patrick Tornéus hjälper till att förändra bilden av polisen i förorten, menar han.

– Den dagen Patrick åker in i Fittja i sin uniform då vet ju folk – det är ju Patrick. Man kastar inte sten på en polis man känner.