Nu bunkras vintage för vintern

Höstens intåg har fått Huddingeborna att shoppa vinterkläder i second hand-butikerna. Men barnkläder säljer inte så bra som man kan tro.

– Jag tror unga mammor hellre vill köpa nytt, tror butiksinnehavaren och Skogåsbon Sabina Sassila.

Hon jobbade tidigare som anställd på second hand-butiker. Därifrån fick hon erfarenheten och idén att starta eget. Sedan ett år tillbaka driver hon butiken Binas second hand i Trångsund.

Här tar hon emot sådant som skänkts eller som andra vill att hon ska sälja åt dem.

I butiken finns också det mesta som man ser i begagnatbutiker. Hon visar runt i de olika rummen. Här finns vinterskor, damkläder, mc-hjälmar, filmer, spel, prydnadssaker. Och barnkläder. Massor med barnkläder. Men försäljningen av barnkläder i Trångsund går trögt, förklarar Sabina Sassila.

– Det låter kanske lite konstigt, men det säljer inte så bra. Jag funderar på att dra ner på barnkläder, säger Sabina Sassila.

Hon tror att den tröga försäljningen delvis kan bero på ett generationsskifte.

– Många mammor är unga, de handlar nog hellre nya kläder i shoppingcentren. Man kanske tycker det är lite pinsamt att säga att man köpt begagnade kläder till sitt barn, tror Sabina Sassila.

Medan barnkläderna hänger orörda på sina klädhängare finns det annat som säljer desto mer. Vinterkläder för vuxna, till exempel.

– Redan i augusti var det folk inne och frågade efter vinterjackor. När jag fick in några begagnade jackor i september sålde de slut på en gång. Även annat går åt, som retroprylar och barnlek-saker, säger Sabina Sassila.

Second hand-butiken Erikshjälpen i Vårby ser dock en liten motsatt trend. Här går barnkläderna åt.

– Framför allt säljer vinterkläder för vuxna nu. Men rent allmänt efterfrågas också väldigt mycket barnkläder just nu, i alla fall här ute, säger butikschefen Karin Bäck.

Och redan nu bunkras det inför storhelgerna.

– Folk kommer och köper begagnade grytor och ljuslyktor redan nu, säger Karin Bäck.

Sabina Sassila, som öppnade Bina second hand i fjol, säljer mindre barnkläder än hon hade trott – medan ytterkläder för vuxna går åt som smör.

Fakta

Här handlar du begagnat

Erikshjälpen, Vårby allé 53.

Second hand-butiken Fleming, Diagnosvägen 4F.

Södertörnskyrkans biståndscenter, Patron Pehrs väg 5.

Bina’s Second Hand, Tornslingan 7.

Mötesplats Kupan, Hammartorpsvägen 3.