ANNONS

Nu byggs tågstationen i Vega

Bygget av Vega station är i gång. Totalt ska 3 300 bostäder omge knutpunkten.

– Vega verkar byggas smart och brett från början, sa bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter sitt spadtag.
ANNONS

Stationen invigs våren 2019 och är det enda tåg- eller tunnelbaneprojekt i länet som börjar byggas i år, enligt SL.

Villor, hyresrätter, bostadsrätter och radhus ska blandas om varannat runt om stationen.

Mehmet Kaplan (MP) höll i en av spadarna i det bistra majvädret i tisdags.

– Det här handlar om smart kollektivtrafik som skapar bra utrymme för framtidssäkra, klimatsmarta bostäder. Stationen går inte att mäta i pengar egentligen, sa han efter spadtaget.

Vad har du för intryck av Vega så här långt?

– Det verkar inte som att man bara bygger för en viss typ av människor, utan här finns en stadsplanering. Och skolor och förskolor ska ju byggas.

Men får unga och studenter råd att bo här eller blir det bara barnfamiljer?

– Med hjälp av investeringsstödet som nu finns kan man faktiskt få ner hyror så även studenter efterfrågar bostäderna. Jag tror alltid det är bra med blandstad i nya bostadsområden.

Trots att det finns kritik från cykelentusiaster mot att cykelbanorna blir för smala, ser Haninge kommun Vegastaden som just en cykelstad.

ANNONS

Det kommer att finnas tre cykelparkeringar vid stationen och det ska inte ta mer än fem minuter på cykel till stationen var i Vega du än bor.

– Det blir gång- och cykelväg på alla gator på båda sidor. Men det kommer finnas en långtidsbilparkering för pendlare med 60 platser 100 meter från stationen och ett fåtal bilparkeringsplatser vid stationen, säger Haninges projektledare Alex Barsati.

Till det kommande årsskiftet väntas cirka totalt 300 bostäder vara klara och inflyttade. Förskolan Gunnebo längs Hermanstorpsvägen är inflyttningsfärdig och en ny ur- och skurförskola öppnar vid Spetsbergen i början på nästa år.

Förutom över 3 000 bostäder ska sju förskolor, en ny grundskola och ett allaktivitetshus stå färdiga år 2020 så hela Vegastaden är utbyggd. Minst 10 000 invånare ska då bo här och det kommer att finnas en ny avfart från väg 73.

De första 250 familjer som flyttade in i Vega fick gratis SL-månadskort av Haninge kommuns klimatmiljon.