Nu byggs tryggt för 65-plussare

Nu börjar bygget av trygghetsboendet i Odenslunda.

27 nya lägenheter kommer det att bli och de äldre har själva fått komma med synpunkter på bygget.

– Äntligen är det i gång, säger kommunalrådet Maria Fälth (KD).

2010 lades gruppbostaden Odensgården ner. Då köpte Väsbyhem fastigheten och rev den.

Oppositionen tyckte att det borde byggas ungdomsbostäder på platsen men till slut beslutades det om ett trygghetsboende.

– Det är härligt att det byggs bostäder för gamla. Den här typen av gemensamma boenden finns det stor efterfrågan på, säger kommunalrådet Maria Fälth (KD).

Tre pensionärsorganisationer har varit med och gett sina åsikter om projektet. De har följt med på visningar av andra trygghetsboenden och kommit med synpunkter på hur boendets gemensamma utrymmen ska utformas.

– Jag tycker vi har haft ett rejält inflytande och är glad att det äntligen kommer ett boende på den här sidan av motorvägen, säger Ulla Andersson, medlem i PRO och ledamot i pensionärsrådet.

Lägenheterna kommer att utrustas med så kallade trygghetspaneler. En skärm som bland annat påminner den boende om att inte glömma spisen eller kaffebryggaren på.

Trygghetsboenden har kritiserats för att vara dyrare än andra boendeformer för äldre.

– Det är klart det blir ganska höga hyror eftersom det kommer att vara nybyggt, men det är inte dyrare än någon annan av våra nyproduktioner, säger Jan Hedberg, marknads- och kommunikationsansvarig på Väsbyhem.

Fakta

Byggdes på 50-talet

Odensgården byggdes på 50-talet. 2010 avvecklades kommunens äldreboende i byggnaden.

Bland annat Socialdemokraterna och Upplands Väsbys hembygdsförening ville bevara den gamla byggnaden och rusta upp den.

Moderaterna ville riva byggnaden och fick medhåll från Väsbyhems ledning som menade att det skulle bli för dyrt att renovera.