ANNONS

Nu chockhöjs avgifterna

Kommunalt vatten och avlopp är på väg in på Stig Lindqvists tomt i Årsta Havsbad. Ett vattenrör, ett pumprör, ett avloppsrör och en fiberkabel för bredband ligger i gropen. På bilden Bo Hellberg, Göran Johansson och Stig Lindqvist.
Kommunalt vatten och avlopp är på väg in på Stig Lindqvists tomt i Årsta Havsbad. Ett vattenrör, ett pumprör, ett avloppsrör och en fiberkabel för bredband ligger i gropen. På bilden Bo Hellberg, Göran Johansson och Stig Lindqvist.
Det har blivit allt dyrare för ­kommunen att bygga ut vatten och avlopp i omvandlingsområden. Därför höjer man anslutningsavgifterna kraftigt för en del ­Haningebor.

– Grannen sålde på grund av alla pengar detta kostar, säger Stig Lindqvist i Årsta havsbad.
ANNONS

Det har blivit trångt längs huvudvägen genom den gamla 30-tals­idyllen Årsta havsbad. Sedan en tid byggs kommunalt vatten och avlopp ut och ena körfältet är avstängt på sina ställen.

Runt hälften av byns 800 tomter är året runt-bostäder och hälften sommarstugor på 20 kvadrat av den gamla sportstugekaraktären.

Årsta havsbad blir det första omvandlingsområdet att drabbas av kommunens nya va-anslutningsavgifter för 2015.

Höjningen är på mellan 4 och 16 procent, beroende på hus och va-tjänster. Även den tredje etappen av Kolartorp, Schweizerdalen, Norrby och Hermanstorp drabbas av ökningen. Många är områden med kuperad ­terräng och berg som gör det dyrt att bygga ut va.

För att få ekonomisk balans ökar kommunen anslutnings­avgifterna i just dessa områden, men sänker dem i nya flerfamiljshus i till exempel Handen där det är billigare att dra rören.

En ägare till ett hus på en 800 kvadratmeter stor tomt i Kolartorp, Schweizerdalen, Norrby och Hermanstorp får en anslutningsavgift på 154 000 kronor. Det är 21 000 dyrare än i dag.

Dessutom tar kommunen bort det pumpinstallationsbidrag på 15 000 kronor som man tidigare haft för den pumpstation som blivit allt vanligare för villor i omvandlingsområden.

83-årige Stig Lindqvist, som har haft hus i Årsta havsbad sedan 1950-talet, har fått skramla ihop till va-avgiften trots att han bara nyttjar stugan under sommarhalvåret. Han pekar på en typisk gul originalstuga en bit bort.

– Grannen sålde på grund av alla pengar detta kostar. Det är bökigt och dyrt. Man längtar tills det är klart.

ANNONS

Situationen är speciell i just Årsta havsbad eftersom ingen i byn tillåts bygga ut huset och nyttja va-utbyggnaden fullt ut. Området är kulturmärkt och kommunen tillåter enbart hus på högst 70 kvadratmeter.

– I flera år har vi diskuterat va-frågan med kommunen och de har aldrig sagt att denna höjning skulle kunna ske. Det är ohederligt att man informerar oss först när det är dags att betala. Vi får bygga minst av alla i Haninge och blir nu först att få dessa nya va-avgifter, säger Bo Hellberg som bor här permanent och sitter i sam­fällighetens ledning.

Peter Olevik Dunder (Fp) , stadsbyggnadsnämndens ordförande, utesluter inte att framtida omvandlingsområden kommer att drabbas av ännu högre anslutningsavgifter.

– Kostar det kommunen betydligt mer att bygga ut va i vissa områden så är det skäligt att ta ut högre särkostnader för just ett specifikt område. Men där är vi inte än i Haninge, säger han.

Fakta

Kommunen bestämmer avgiften

Vatten och avlopp finansieras vanligen inte med skattemedel utan genom avgifter för de boende. Varje kommun bestämmer själv storleken på anslutningsavgiften för dem som kopplas till va-nätet.

Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp görs i utvecklingsområden och i områden där miljön drabbats hårt av alltför många enskilda avloppsutsläpp.

Källa: Branschorganisationen Svenskt vatten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.