Nu drömmer Gustav om konstsnö i stället

En beviken Gustaf Wangel
En beviken Gustaf Wangel
Nacka Värmdö skidklubb slet hårt för att kunna genomföra Värmdöloppet, trots det milda vädret. Till slut fick man ge upp.

– Vi lobbar för att få bidrag för att tillverka konstsnö i framtiden, säger Gustaf Wangel, en av klubbens eldsjälar.

Hundratals skidåkare är besvikna just nu. I söndags skulle de ha åkt Värmdöloppet, ett av seedningsloppen inför Vasaloppet. Men förra veckan smälte skidspåren på Nacka golfbana obönhörligen bort. Det var en ledsam syn för de eldsjälar i Nacka Värmdö skidklubb som in i det sista slet för att loppet skulle kunna genomföras.

– Vi har både skottat snö och använt snöslungor, och även köpt konstsnö för att lägga vid vägövergångarna, säger styrelseledamoten Gustaf Wangel besviket.

De 350 anmälda skidåkarna får nu tillbaka en del anmälningsavgiften. Det blir förstås en ekonomisk smäll för klubben.

– Tävlingen är en viktig inkomstkälla, som gör att vi överlever. Pengarna går bland annat till barn- och ungdomsgrupper och till skidläger, säger Gustaf Wangel.

Värmdöloppet har funnits sedan 2007. Tre gånger tidigare har man tvingats ställa in på grund av snöbrist, och förra året fick man flytta tävlingsdatumet. Nu bearbetar skidklubben både Värmdö och Nacka kommun, för att på sikt kunna tillverka konstsnö och därmed kunna ha fina skidspår hela vintersäsongerna.

– Vi har fått positiv respons, men kommunerna vill bland annat att vi gör rejäla åkerundersökningar först. De vill veta hur många som använder spåren och vilka de är, säger klubbmedlemmen Erik Björelind, ansvarig för Spårpatrullen.

Därför har klubben satt upp en besöksräknare vid parkeringen (som mätte 2 500 besökare förra helgen) och börjat göra enkäter med skidåkarna. Erik Björelid tror dock inte att konstsnö kan bli aktuellt förrän om tidigast ett par år.

– Att göra egen konstsnö är miljövänligare än att frakta den från annat håll i lastbilar, säger Erik Björelind.