Nu eldar Vallentuna

Pia Söderholm gillar att elda.
Pia Söderholm gillar att elda.
Det knäpper och sprakar från den öppna spisen i köket hemma hos Pia Söderholm.

Den som kommer in från kylan och sätter sig vid köksbordet får uppleva den speciella känslan att sakta bli upptinad av värmen från lågorna.

– Vi använder den jättemycket. Det är nästen det första vi sätter på. Vi umgås mycket i köket här görs läxor och vi lagar mat, säger Pia Söderholm.

Brasan i köket är en upphöjd öppen eld, i samma höjd som en köksbänk.

– Vår tanke var att vi skulle kunna sitta vid middagsbordet och se elden. Så fick vi tag på en duktig murare som kunde förverkliga vår tanke.

Familjen gillar brasor och har eldstäder även i vardagsrummet och badrummet. Det är en härlig lyxupplevelse att ligga i badet och titta in i en eld, tycker Pia Södelholm.

– Det är skenet och rörelsen i elden. Det är fantastiskt att bara sitta och iaktta en levande eld. Det är som med vatten – man blir aldrig mätt på det här elementet

Familjen Söderholm är inte de enda Vallentunabor som är förtjusta i att elda.

Förra året anmälde 73 vallentunahushåll att de installerat braskamin, kakelugn eller en annan eldstad i sin bostad till bygglovsenheten.

– Det är populärt, säger Linda Fridolf, bygglovskoordinator på Vallentuna kommun.

Ulrika Borgmark är en av dem som skaffat braskamin under 2015. Det är en liten variant För henne handlar det inte främst om uppvärmning.

– Det är mysfaktorn vi vill åt. Det är en trevlig detalj i hemmet, säger hon.

– Det är rogivande och sprider ett trevligt sken. Brasstämning är lika med bra stämning!

Många som har eldstad hemma eldar året runt. Men extra mycket eldas när det blir riktigt kallt.

– Många ringer och beställer ved och de vill ha den fort, säger Mimmi Jansson, som tar emot beställningar på vedleverantören Stockholms vedlager som ligger i Vallentuna.

Men det finns en baksida. Förbränning av ved leder till ökade utsläpp av luftföroreningen, till exempel kolväten som enligt Naturvårdsverket kan leda till hälsoproblem med andningsvägar, hjärt- och kärlsystemet och vara cancerframkallande.

Det är dock främst vedeldade värmepannor som orsakar utsläpp. Dock gäller att även trivseleldning ska anpassas till modern teknik för att minska utsläppen.