Nu får även hundarna bada på Långholmen

Hundförbudet på Långholmens klippbad upphävs. Det blir den första officiella strandbadplatsen i innerstan där människor och ­hundar kan bada ihop.

Det var kommunfullmäktige som fattade beslutet förra veckan. Från och med nu är det fritt fram för alla stadens drygt 28 000 hundar att ta ett dopp vid Långholmens klippbad, på öns nordöstra del, både från klipporna och från stranden.

– För den som har hund är det ju roligt att kunna få gå och bada tillsammans. Vi kan inte ha hundbad överallt, men självklart ska det finnas. Och är man hundrädd så finns ju alla andra bad, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Fram till nu har hundar, enligt stadens ordningsstadgar, inte varit välkomna på någon av stadens officiella badstränder. Men exploateringskontoret fick i maj 2011 i upp­drag att börja leta efter ett passande bad och valet föll på Långholmen.

– Det ligger centralt men ändå avskilt, säger Sten Nordin, som inte utesluter att det kan bli fler sådana här bad i framtiden.

Helen Gifting på 100­- hundkoll, som håller i kurserna ”Min hund & andras jyckar” för hundägare på Södermalm, har märkt av ett behov.

– När vi höll kurs på Långholmen var det deltagare som tyckte att det var jobbigt att det inte var tillåtet för hundarna att bada, och det är ju toppen om det går att samsas.

Men hon är inte odelat positiv till beslutet.

– Nej, det är ju tillräckligt mycket gnäll på hundägare ändå, så jag hoppas verkligen att vi kommer att sköta stranden på ett snyggt sätt och plocka upp efter våra vänner, säger hon.

På Svenska kennelklubben tas nyheten emot med jubel.

– Det är en acceptans till oss hundägare, en signal­ om att vi får tillgång till platser där andra människor är och inte bara till­delas en undanskymd plats. Nästa steg tycker vi ska vara att man får ta med sig hunden på begravningsplatser, säger Svenska kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg.

Att staden valde en strandbadplats som redan finns i stället för att skapa en ny var av ekonomiska skäl. Vattenprovtagning utförs redan här och det kommer att fortsätta även i framtiden.

Fakta

Tidigare segrar för hundägare

Krogen: Att hundar får vara på restauranger och kaféer. Det är upp till krogägaren själv men innan vi gick med i EU var det förbjudet.

Resor: Att hunden åker gratis med SL. Förr betalade man halv avgift för hunden, trots att den fick ligga bland fötterna.

Hunddagis: Bara för 20 år sedan fanns inte sådant men i dag kan man lämna våra hundar i samma veva som man lämnar barnen.

Källa: Svenska Kennelklubben