Nu får du plocka blommorna

I Hörnparken kan den som vill ta för sig av alla vackra blommor. Här finns flera olika arter och det är många som passerar förbi den ännu prunkande rabatten.
I Hörnparken kan den som vill ta för sig av alla vackra blommor. Här finns flera olika arter och det är många som passerar förbi den ännu prunkande rabatten.
Efter första frostnatten är säsongen slut för sommarblomstren i Täby. Då rensas rabatterna.

Nytt för i år är dock att Täbyborna gärna får hjälpa till innan.

Plocka en blomma till kärestan eller till dig själv och njut av sommaren lite till.

I förra veckan uppmanade kommunen Täbyborna att plocka sommarblommor från alla kommunens rabatter.

Men senare ändrades det till att bara gälla i Hörnparken och Grindtorpsparken och ur kommunens urnor på allmänna platser. Exempelvis på Biblioteksgången och i Catalinaparken.

Bakgrunden är en tanke att blommorna kan användas längre om de plockas in och ställs i vaser.

Det var projektledaren på Stadsbyggnadskontoret, landskapsarkitekten Staffan Tapper, som kläckte idén.

– Vi har ju blomsterängar i kommunen där vi sår olika slags blommor som folk får plocka. Jag kom på att man kunde göra på samma sätt med blomsterrabatterna. På det sättet kan blommorna få leva några veckor till.

Han konstaterar att hösten varit relativt varm ännu så länge.

– Vi har ännu inte haft en enda frostnatt. Normalt brukar den komma i mitten av september. Då plockas alla sommarblommor bort och så börjar vi förbereda för vårblommorna.

Han tycker att Hörnparken vid Näsbydal är en särskilt bra plats att tillåta blomplockning.

– Många passerar där och väntar på bussen.

Hans kollega Anna Feltelius, landskapsarkitekt, berättar att det är många som hört av sig angående just den planteringen.

– Det har kommit reaktioner per telefon från människor som tycker att rabatterna är extra fina där i år.

När Lokaltidningen Mitt i går runt och pratar med människor som är på väg till eller väntar på bussen är det ingen som har hört talas om möjligheten att få plocka med sig blommor hem. Men alla blir glatt överraskade.

Ska det här fortsätta även under de kommande åren?

– Om vi ser att det fungerar så är det ju en jättebra idé. Det är roligt om blommorna får komma fler till del, säger Staffan Tapper.

Fakta

Skulle du vilja plocka blommor i rabatterna?

Gunnel Hallberg, Näsbydal: ”Jag orkar nog inte böja mig ner, men det är en underbar idé. Jag kan nästan se rabatten från mitt fönster. De brukar dekorera fint här året runt.”

Nicholas Pålsson, Åkersberga: ”Ja, jag skulle jag ta hem dem och ställa dem på köksbordet. Som en present till familjen. eller så skulle jag ge dem till någon jag gillar mycket.”

Oskar Abrahamsson, Åkersberga: Ja, det skulle jag vilja. Jag skulle ge dem till min mamma eller min farmor. Jag är ingen stor blomälskare men min morbror har ett blomväxthus.”

Nathalie Karnstedt, Sollentuna:Jag skulle gärna plocka blommor och sätta dem i en vas. Det är jättefint. Jag har älskat blommor sedan jag var liten. Det gör så mycket hemma.”